Skip to Content

Ищар ще пее на Античния театър в Пловдив

Една от най-големите етно изпълнителки в света Ищар Алабина ще пее в Пловдив през юни, съобщиха организаторите на концертите от АРТ БГ. Турнето на Ищар в България стартира от Летния театър във Варна на 3 юни, след това певицата ще извие глас в зала 1 на НДК в София, а поради големия интерес ще изнесе още един концерт – на Античния театър в града под тепетата. Това е второто гостуване на световноизвестната етно изпълнителка у нас след 2004-та година, когато тя пя във Варна и Слънчев бряг.

Името на Ищар Алабина нашумява като солова изпълнителка през 2000 г., когато синглите Last Kiss и C’est La Vie, включени в дебютния й солов албум The Voice Of Alabina оглавяват върховете на всички европейски класации. Преди това певицата бе вокалистка на едноименната култова етно формация „Алабина“.

Повлияна от различните източни култури, Ищар Алабина съчетава в музиката си модерно денс звучене с традиционни ориенталски мелодии и фламенко ритми, характерни за европейското и африканското Средиземноморие. И докато в първия й албум текстовете  са предимно  на френски език, в следващите творения на певицата широко застъпени са и песните на иврит, арабски, испански и английски. Днес Ищар Алабина продава милиони копия от албумите си, отразяващи неподражаемия й чувствен стил.

Талантливата певица е родена с името Ети Зак в израелската част на Кирият Ата в семейство на потомци на сефарадски евреи. Детските си години тя прекарва в Израел, а от 14-годишна пее из местни клубове. Псевдонимът Ищар изпълнителката избира, вдъхновена от едноименна месопотамска богиня на плодородието. Певицата разказва, че баба й я наричала Естер, което пък с нейния египетски акцент звучало като Ищар.

През 90-те години певицата заминава за Франция, където кариерата й претърпява стремителен възход като вокалистка на етно групата „Алабина“.

Билетите за концерта в Пловдив започват да се продават от 18 януари, съобщиха организаторите. Тези за другите два концерта в страната са в продажба от месец.Партньори