Skip to Content

България предлага чипровските килими и празника Сурва за списъка на ЮНЕСКО

България предлага шест нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО, съобщи Министерството на културата.

За Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от сферата на традиционното пеене и свирене са предложени проектите "Двугласното пеене в гр. Неделино", както и "Песента - минало, настояще и бъдеще" - на читалището "Св. св. Кирил и Методий - 1926" в село Сатовча.

В сферата на традиционните занаяти, домашни дейности и поминъци - килимарство, страната ще предложи "Чипровските килими", а от традиционните празници и обреди - "Народният празник Сурва в Пернишко".

Две предложения има и за Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО – първото е за Националния събор на народното творчество в Копривщица, който предстои през 2015 г., когато ще се чества и 50 години от създаването му, а второто е - Читалището като българска културна институция.

Кандидатурите ще бъдат представени официално утре от министъра на културата Владимир Пенев, а в представянето като специални гости ще се включат и певиците от прочутата в цял свят с уникалното си полифонично пеене група на Бистришките баби, както и техни внучки.

Бистришките баби са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Пеенето им е уникално, много старинно, запазено още от предхристиянската епоха. Специалисти го определят като уникална полифония на три гласа. Самата полифония е архаичен тип пеене с характерна мелодика, съхранила се през хилядолетията, уточняват от Министерството на културата



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT