Skip to Content

Ден на музеите и галериите - Правец

Дата на събитието: 
Сб, 18/05/2013 - 11:00 - 23:45

Всяка година от 1977 г. насам, Международния ден на музеите се провежда в целия свят, от Америка и Океания, в Европа, Азия и Африка. Международния ден на музеите има за цел да повиши информираността на обществото за ролята на музеите в развитието на човечеството. На 18 май т. г.ще бъде отбелязано 36-тото издание на Международния ден на музеите.

Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). Всяка година проявата преминава под различно мото. Тази година празника се провежда под мотото: Museums (Memory + Creativity) = Social Change, а официалният превод на български е: Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес. Отново на 18 май, за 9-ти пореден път, ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция. В този контекст вратите на Исторически музей - Правец и Музейния комплекс с Родната къща на Т. Живков в Европейската нощ на музеите на 18 май ще са отворени за посетители от 18 до 24 часа.

Исторически музей Правец ще представи две изложби: живопис, картини на художника Найден Петков роден в с. Видраре на 16 май 1918 г. Гостува Софийска градска художествена галерия гр.София. Настоящата изложба се осъществява със съдействието на „РОТАРИ КЛУБ-Ботевград” и Представителството на СБХ-Ботевград с които музеят в Правец има успешно сътрудничество в реализацията на вече няколко съвместни изяви. Изложбата ще бъде открита на 18 май (събота) в 17.30 часа в Исторически музей Правец. Представените творби са от различни периоди от творчеството на Найден Петков, собственост на СГХГ. „Найден Петков е сред класиците на българското изкуство. Оценката за него и приживе и днес е неизменна, така както цялостно е всичко, което той създаде – отличаващо се с вътрешно единство, белязано от умъдрена просветеност. “ /проф. д-р Чавдар Попов/.

Найден Петков е роден в края на Първата световна война /16.05.1918/ в с. Видраре, завършил е Академията по време на Втората световна война, започва творческия си път в 40-те г., той е сред най-модерните представители на българската живопис през 60-те, активно работи за съвременната българска живопис през 70-те, а през 80-те години е значителна фигура в художественото образование на страната като професор, ръководител на ателие по живопис и ректор на Националната художествената академия. Рисува фигурни композиции, портрети, пейзажи, рисунки с креда и въглен, монотипии. Работил е за българското кино. Бил е дългогодишен член на ръководството на СБХ и зам. председател на СБХ. Кариерата му на дългогодишен професор в НХА започва през 1976 г. и продължава до смъртта му на 02.12.1989 г. Има зад себе си три випуска от възпитаници и безброй почитатели от средите на българските художници, които го смятат за свой ментор, професионален наставник и приятел. Приносът му към българската живопис и образование по живопис остава безценен и непреходен. Проф. Найден Петков е удостоен посмъртно със званието „Доктор хонорис кауза“ на НХА за приноса му към Националната художествена академия и във връзка с 90 години от рождението и 20 години от кончината му.

Отново по инициатива на музея на 18 май ще може да посетите „ Музеен арт-парк в Правец”, където на открито в паркова среда в Музейния комплекс ще може да видите: Изложба от картини, подарявани на Тодор Живков и на Българската държава по повод 1300 годишнината и от близки и далечни страни от цял свят. Откриване: 11 часа. Картините са на автори от различни страни, истински произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Те носят белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.
За празника вратите на Музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков и Исторически музей Правец ще са отворени за посетители и през нощта от 18 до 24 часа. Всички гости ще могат да влязат свободно и да разгледат експозициите.Партньори