Skip to Content

С Алея на книгата стартира 11-тият „Пловдив чете“

Португалският писател Жозе Родригеш душ Сантуш откри "Пловдив чете"

Над 30 водещи издателства от цялата страна подредиха своите издания на Алеята на книгата на площада пред Централна поща в Пловдив. Така стартира 11-тото издание на литературния фестивал “Пловдив чете”.

„Богатството в живота е знанието, знанието е в книгите. Сила и богатство имат тези хора, градове и държави, които инвестират в книгите“ – това каза португалският писател Жозе Родригеш Душ Сантуш при откриването на Алеята. Той е официален гост на фестивала и ще се включи в голяма част от проявите в програмата му.

И тази година традиционният книжен базар е с 20% отстъпка от редовната цена на книгите. Така хората поне за седмица ще бъдат освободени от ДДС върху книжната продукция, коментираха издатели.

В програмата на форума до 16 юли са предвидени 36 премиери и срещи с автори. Организатори са Община Пловдив, Министерството на културата, Асоциацията "Българска книга", НБ "Иван Вазов" и Издателската къща "Хермес".

Вечерта, по време на официалната церемония за откриването на фестивала, поетът Иван Теофилов получи Орфеевия венец.Партньори