Skip to Content

Varna International Opera Academy представя „Сватбата на Фигаро“ на Античния

Дата на събитието: 
Пт, 12/07/2013 - 21:00 - 23:30

Varna International Opera Academy ще представи операта на Моцарт „Сватбата на Фигаро“ на Античния театър в Пловдив на 12 юли. Спектакълът е част от ежегодната Оперна Академия в България, организирана за трети път от „Варна Интернешънъл“.

Отговаряйки на огромното търсене, най-новата инициатива на „Варна Интернешънъл“ предлага на участниците седмици интензивни уроци по пеене и репетиции, намиращи кулминацията си в сценична реализация на значими оперни произведения, съвместно с професионален оркестър. През 2011 г. първата Оперна Академия представи операта на Моцарт „Вълшебната флейта“. През 2012 г., втората съживи оперите на Пучини „Сестра Анжелика“ и „Джани Скики“. Тази година ще бъде представена операта на Моцарт „Сватбата на Фигаро“ и оперен гала концерт за широката публика.

Третата ежегодна Оперна Академия е значително по-мащабна от първите две, както по продължителност, така и по съдържание. Тя ще представи два спектакъла на „Сватбата на Фигаро“, на 8 и 9 юли в Държавна опера - Стара Загора. В тях ще ни демонстрират таланта си участниците в Академията, подпомагани от техните преподаватели. Третото представление  на „Сватбата на Фигаро“ ще бъде на  12 юли, на Античния театър в Пловдив. В него „Варна Интернешънъл“ ще предостави подиума единствено на доказани професионалисти, добре познати в САЩ и в Европа.

 Драматичното сопрано Сюзан Невс, призната на сцени като„Метрополитен опера“, „Опера Бастий“ - Париж, „Дойче опера“ - Берлин или „Гран театро лицео“ – Барселона и др., ще изпълни ролята на графиня Розина. Невс е спечелила изключителна известност като сопрано от първа величина за творби на Верди. Репертоарът ѝ е необичайно широк и включва Абигайл в „Набуко“, лейди Макбет в „Макбет“, Одабела в „Атила“, Елвира в „Ернани“, Леонора в „Трубадур“ и „Силата на съдбата“, Елизабет дьо Валоа в „Дон Карлос“, водещата роля в „Аида“ и Алис Форд във „Фалстаф“. Кариерата й е специално свързана с ролята на Абигайл, която е изпълнявала на сцени по целия свят, включително и в нова постановка от 2000 г. в „Дойче опера“ под диригентството на Марчело Виоти, на две представления в „Опера Бастий“ – Париж, в Монреал, Сантяго, Парма, Генуа, Лиеж, Мюнхен, Каляри, Билбао, на „Арена ди Верона“, Болоня, Монте Карло (където също е пяла и Аида) и на фестивалите на открито в Ним и Хорежи д'Оранж, „Метрополитен опера“ и „Щаатс опера“ - Виена. Също така Невс получава висока оценка за главната си роля в операта „Норма“ на Белини, която е изпълнявала в Барселона, Тулон, Мадрид, „Щаатсопера“ – Берлин и в Монпелие, Франция.

Дейвид Темпълтън ще  се превъплати в ролята на граф Алмавива. Той е изпълнявал главни роли в редица оперни театри в САЩ. За международните му изяви списание „Опера“ пише: „баритонът Дейвид Темпълтън притежава силен глас и убедително, авторитетно излъчване.“ Списание „Das Opernglas“ допълва: „Истинска наслада ни достави Дейвид Темпълтън, който впечатли тази вечер с прекрасно балансирания си баритон.“

Сред другите членове на трупата се нарежда Хуан Хосе Наваро Вадис (Фигаро), който дебютира през 1996 г. като Бонцо в „Мадам Бътерфлай“ в „Театро принсипал де Махон“ – Менорка, както и в „Театро принсипал“ - Валенсия. Успехът му води до ангажименти в Испания и Италия.

Винсънт Дейвис (Базилио) дебютира в операта „Театер ам Гьотерплац“ – Бремен, Германия, като Робинс в „Порги и Бес“.Тази роля той изпълни наскоро в спектакъл, посветен на 50 годишнината на операта на Дейтон. Имал е изпълнения с „Алте опера“ – Франкфурт, Германия, изнасял е редица рецитали и концерти из цяла Италия с интерпретации на Ферандо от „Така правят всички“ и Алфредо от „Травиата“. А скоро ще го видим и като Белмонте в операта на Моцарт „Отвличане от сарая“ в Консума, Италия.

Канди Смит (Марчелина) е гастролирала в САЩ, Германия, Австрия и Люксембург. Специализира  се в комични роли от лирични произведения като Шарлота във „Фантомът“ на Копит/Йестоун.

Нортън Кристсън (Курцио) се изявява често като солист в югоизточната част на  САЩ. Напоследък е изпълнявал тенорното соло в „Реквием“ на Моцарт и в „Кармина Бурана“ на Карл Орф.

Ръсел Франкс (Антонио) е пял на много места в САЩ и в някои европейски страни, сред които Англия, Франция  Швейцария. Изпълнявал е роли в редица оперни театри, включително опера „Риюнти“, Гранд опера – Флорида, Фестивала на изкуствата – Флорида, Трупата за лирична опера на Флорида, оперния театър Питсбърг, опера „Трежър коуст“, музикален театър „Сийсайд“ и много други. Умел професионален режисьор, Франкс е режисирал свое представление на „Сватбата на Фигаро“, а освен това бе ангажиран от „Варна Интернешънъл“ да режисира представленията й „Сестра Анжелика“ и „Джани Скики“,през 2012г.

Трупата включва още младите артисти Джесика Ваиз в ролята на Сузана, Елизабет Джоунс като Керубино, Мартин Фелдман като Бартоло и Кристен Павлич като Барбарина.Партньори