Skip to Content

Пътищата на цивилизацията се събират около Пловдив

Мащабна рекламна кампания на Пловдивския регион като привлекателна туристическа дестинация стартира още тази събота, съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов. В рамките на кампанията в местни и национални електронни медии ще бъдат представени забележителностите на територията на общините Пловдив, Асеновград и Родопи. Две седмици по-късно по основните булеварди и улици на София и други големи български градове, както и по магистралите от републиканската пътна мрежа, ще се появят билбордове с туристическите атракции в региона. До края на август в чуждестранни издания ще бъдат поместени серия публикации, чиято цел е да привлекат туристи към местните забележителности.

Представянето на региона като атрактивна дестинация се реализира по проекта „По пътищата на цивилизацията”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”. Партньори по проекта са общините Пловдив, Асеновград и Родопи, а средствата, отпуснати от европейските фондове са в размер на над 470 хил. лв.

В рамките на проекта, който стартира на 13 август 2012 г. и ще продължи до 13 февруари 2014 г., са разработени два основни туристически пакета. „Виа Диагоналис през вековете“ е общ маршрут, който проследява културно-историческото развитие на района през вековете и включва обекти като Римския стадион, Античния театър, Асенова крепост, Белинташ и др. Манастирският тур е маршрут за поклоннически туризъм, включващ храмове и религиозни обекти от региона Пловдив-Асеновград-Родопи.

Рекламната кампания е адресирана предимно към българските туристи, но тя е насочена също към румънския пазар и Западна Европа.

Проектът предвижда представяне на дестинациите по време на археологическата туристическа борса в италианския град Пестум, на най-голямото туристическо изложение в Букурещ и на борсата във Велико Търново.Партньори