Skip to Content

„Пловдив 2019“ затвърждава „Заедно“ с амбициозен мултижанров проект на Античния

Деца от различните етнически общности в Пловдив вече се обучават за участие в амбициозния мултижанров проект на „Пловдив 2019“ и Държавна опера „Пловдив“ – „Заедно“. Събитието, което ще се случи в средата на септември на Античния театър, затвърждава концепцията на пловдивската кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 г.

Проектът представя модерен прочит на  класически музикални произведения, интерпретирани по начин, който се доближава до естетиката на младото поколение. Подрастващите ще бъдат обучавани и хореографирани според техники на съвремения танц, обвързани със задълбочен артистичен прочит на музиката, което гарантира високата професионална стойност на представлението, а не превръщането му в детски спектакъл с лека съдържателна форма, коментира диригентът Виктор Илиев, който е главен ръководител на пърформанса. 

„Заедно“ е съвременен стойностен мултижанров проект, който обединява творческата енергия и усилията на утвърдени европейски артисти от различни сфери на изкуството – диджей, съвременен танц, симфоничен оркестър и светлинно шоу. Всичко това гарантира активното включване на деца и младежи, целейки да им осигури достъп до класически и съвременни форми на културата, какъвто досега те не са имали, обясни българският диригент, който работи с няколко авторитетни европейски оркестъра.

По иновативен и високопрофесионален начин събитието интергрира контрастни музикални произведения: Фабрицио Касол - „Кончерто гросо за чело, DJ и симфоничен оркестър“, Самуел Барбър - „ Адажио за струнен оркестър“ и авторски финал за чело, DJ, хор и голям симфоничен оркестър, съвремененно танцово изкуство, сценография и светлинен пърформанс. За реализиране на представлеинето са поканени известни музиканти, хореографи, композитори, сценографи и дизайнери от цял свят  с богата артистична биография:

Диригент: Виктор Илиев

Виктор Илиев е роден на 10 октомври 1976 г. Работи със следните оркестри: 

-              Orchestre  national chamber du Luxembourg (Люксембург)

-              Orchestra of the Rumanian national radio (Букурещ)

-              National Philharmonic Iasi ( Румъния)

-              Vienna radio symphony(Виена)

-              Philharmonia of the nations (Хамбург) 

-              Atlas symphony orchestra( Берлин)

-              I Maestri (Лондон)

Като композитор е носител на наградата за композиция Албан Берг, Виена 2001 г. В момента работи върху втората си опера “Parsifal Incerto” по поръчка на Grand Theatre du Luxembourg.

Художник по осветлението: Давид Дьобрине

Роден е на 16 март 1978 г. Роботи като художник по осветлението от 22-годишен. Има осъществени проекти с няколко европейски драматични и оперни театри. Работи с най-значимите имена в оперната и театрална режисура в Европа, като Ришар Брюнел, и хореографът Лусинда Чайлдс. Основател е на театралната работилница Globule за театър и танц.

Диджей: Grazzhoppa

През 1991 г. Grazzhoppa печели европейския шампионат на диджей майсторите (DMC CHAMPIONSHIP), а през 1998 г. става шампион на Белгия и заема трето място на световния шампионат през същата година. Той е един от пионерите в кросоувър жанра с класическа музика и диджей.

Хореограф: Евгени Корниаг

Евгени Корниаг е роден на 29 август 1983 г. в Минск, Беларус. По време на обучението си в Академията по пластични изкуства в Москва Корниаг започва да еспериментира със смесването на хореография и актьорско майсторство и дебютира на сцената на националния театър в Минск с представлението "C`est la vie. Exercices pres du baton".

След основаването на своята компания Корниаг Театър той поставя спектакъла "Birthday party (День рождения)" в Магдебург, Германия на Международния фестивал „Blickwechsel“.

През своята професионална кариера има поставени над 20 авторски спектакъла в Беларус, Русия, Германия, Испания, Естония, Исландия.

 

Билетите за представлението ще бъдат пуснати за продажба всеки момент и ще са със символична цена.Партньори