Skip to Content

Пловдивски културни дейци: Политиката да не се намесва в проекта за европейска културна столица

Емил Миразчиев и Любозар Фратев

Кръгла маса, на която да се обсъди ненамесата на политическите структури в проекта на Евросъюза „Европейска столица на културата“, искат пловдивските културни дейци. Инициативният комитет, сформиран при кандидатирането на Пловдив за културна столица на стария континент през 2019-та година, се обяви против лобирането на финансовия и културния министри Симеон Дянков и Вежди Рашидов за кандидатурата на София пред валията на Истанбул Хюсеин Авни Мулту в петък. Тогава, според разпространено от финансовото министерство прессъобщение, двамата министри са представили в областната управа на най-големия турски град намеренията България да издигне кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 година.

За нас това е абсолютен гаф, заяви скулпторът Емил Миразчиев, който е и председател на инициативния комитет. Той бе категоричен, че пловдивските културни дейци застават зад протеста на общината срещу действията на вицепремиера и културния министър. И допълни, че тази среща в Истанбул е подтикнала инициативния комитет да настоява за провеждането на кръгла маса с участието на българските кандидати за културна столица, представители на културното министерство и правителството. Искаме да има една чиста и лоялна конкуренция в този конкурс, да няма лобиране от страна на държавата и да не се намесва политиката, подчерта Миразчиев.

От своя страна пловдивският кмет Славчо Атанасов изпрати писма до президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов петъчната визита на вицепремиера и културния министър в Истанбул. В писмото до президента се казва, че на фона на тежката конкуренция с италианските градове и тази между четирите български града, които се съревновават за европейска столица на културата, изказването на двамата министри, че България ще издигне София за кандидат по проекта, компрометира съревнованието. Атанасов настоява президентът да се намеси и да изиска позиция от правителството по този въпрос. В писмото до премиера Бойко Борисов пък кметът заявява, че поведението на Дянков и Рашидов е неадекватно и търси становището на министър-председателя по проблема. Атанасов съобщи, че в разговор с кмета на Русе Божидар Йотов, той е изразил възмущението си от скандала и е обявил, че също ще изпрати протестно писмо до премиера. Ще търсим подкрепа и от кмета на Варна Кирил Йорданов, допълни Славчо Атанасов.Партньори