Skip to Content

Карикатурата – като слънцето и въздуха ...

Дата на събитието: 
Чт, 31/10/2013 - 17:00 - 21:00

В последния ден от октомври в Музея „Дом на хумора и сатирата“ ще се срещнат творци от Русия и България, посветили се на нелекото изкуство на карикатурата. Затова и вечерта е наречена многозначително Като слънцето и въздуха... Дали срещата е като слънцето и въздуха, дали изкуството на карикатурата е като слънцето и въздуха за организаторите, за тези автори или за обществото?
Отговорът ще е различен за всеки, който си подари една вечер с трите изложби от прекрасни карикатури, достолепно разположени на целия трети етаж във Веселата къща. Гилдията на руските карикатуристи – Москва гостува с изложбата От Русия – с любов!, в която са подбрани 89 творби на 32 автори. Четирима от тях ще бъдат гости на вечерта: Андрей Рижов (член на журито в тазгодишното 21. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата), Вадим Коноплянски, Владимир Солдатов и Марат Валиахметов. В зала 6 ще стане дума за днешния ден на руската карикатура, достатъчно популярна от световните конкурси, разпознаваема с почерка си, уважавана заради множеството награди, които получава. Включени са произведения на едни от най-активно работещите в момента майстори на карикатурата, представители на различни поколения, някои свързани с Дома на хумора още от създаването му.
В диалог с руската карикатура ще „влезе“ 38. Национална изложба на карикатурата, която по добра традиция от дълги години се представя и пред взискателната габровска публика. Ще припомним, че тя се организира от секция „Карикатура“ на Съюза на българските художници и има претенцията да показва най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. Включени са 227 произведения на 29 автори, сред тях и на нашите земляци Георги Каралиев, Веселин Зидаров, Светлин Стефанов. В програмата на вечерта ще участват и няколко от хитовите съвременни карикатуристи: Любомир Михайлов – председател на секция „Карикатура“ при СБХ, Чавдар Николов – носител на Наградата на СБХ, Ивайло Цветков – председател на ФЕКО-България и Трайко Попов – лауреат на Специалната награда на Дома на хумора и сатирата от 38. Национална изложба на българската карикатура – София 2013, който по статут се представя със самостоятелна изложба и показва 42 свои творби. Националната изложба на карикатурата и самостоятелната изложба на Трайко Попов можем да видим в зала 5.
Карикатуристите се отнасят към своето изкуство като към нещо важно и предпочитано, за тях то е достойно да каже всичко. А какво по-голямо сходство между карикатуристите и ... народните будители! Вече толкова години се опитваме да обясним на децата и най-вече на себе си, че и днес има будители, че будителите не са непременно окачени в рамка на стената. Да, карикатурата е достатъчно категорично изкуство, което често се нагърбва с разплитане на най-обърканите въпроси от дневния ред на обществото. Авторите пък стават нежелани от силните на деня, гонени и преследвани, творчеството им заклеймявано, забранявано или осъждано на дълго мълчание. И над тях тегнат действителни присъди, и мнозина стават мъченици. И в нашата история има такива имена...
Вечерта, посветена на изкуството на карикатурата и на нейните създатели, ще Ви предложи и поздрави от Музикално студио „Талеви”, и рисуване на живо, и откровен разговор за нас и нашия ден. Каним Ви да се включите в празника, назован с приятелско намигване КАТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА!
Вечерта на карикатурата е в подкрепа на кандидатурата на Габрово за европейска столица на културата – 2019 г.Партньори