Skip to Content

„Лица от Балкана” в Дом на хумора и сатирата

Дата на събитието: 
Чт, 20/03/2014 - 17:30 - Пон, 07/04/2014 - 10:30

Сигурно помните Щефан Ясновски-Хершел, този щедро усмихнат гост на Биенале – 2013 в Габрово, участник в разделите „Карикатура” и „Фотография”. Той не си тръгна с награда, но в цялото му поведение имаше удовлетворение: бе се срещнал с габровски творци, с които го е сближило именно Биеналето. Вървял бе по спомени, връщал се в онези млади години и ярките картини от фестивала точно преди 30 години. „Казват – написа след това в писмо до ДХС, – че пътешествията образоват, разширява се духовният ни хоризонт. Досега в пътуванията си винаги съм се убеждавал – колкото по-малко владее материалното, толкова по-голяма е сърдечността, която усетих както преди 30 г., така и сега, през 2013 година.” Тръпката от срещата той доверявал на фотоапарата си и много скоро ни съобщи, че е подготвил изложба за ... Балкана! За очарованието на планината, за хората, които я населяват и носят духа й. През октомври изложбата „Лица от Балкана” е показана с голям успех в Берлин. Щефан Ясновски пожела да я покаже и в Дома на хумора, заедно с изложбата от рисунки „Котки” на своята дъщеря Лиза.

Щефан не е само фотограф и карикатурист, житейските му пътища са лъкатушели, преди да стане студент по изкуствата, после се посвещава на графичния дизайн в преса и всекидневници, в издателства на детски книги и детска телевизия, занимава се и с журналистика.

Можем да го определим като работохолик: „В 22 часа започва моето време за изкуства. Тогава рисувам четири часа. Най-важното е идеята. Ако я имам, за една нощ рисувам по шест до осем скици, на другия ден ги оцветявам” – разкрива пред журналист по време на една своя изложба.
Няма да преразказваме фотографиите в „Лица от Балкана” /28 творби/. Публиката ще разпознае делниците и празниците на габровеца, местата, които ни свързват /автобуси, магазини, работилници/, кътчета, които ни възхищават. Мнозина фотографи, посетили Габрово, са отнасяли във фотоапаратите си лица и обекти, които са ги очаровали. И всеки път сме откривали себе си по нов, неповторим и достоен начин. Гледали сме се с усмивка и леко прикрита гордост – живеем в прекрасен град с невероятни хора, заобиколени сме от чудесна природа и не може да не изпитваме себеуважение. А когато всичко това е предадено с усмивка, с чувство за хумор и респектиращо, внушението е още по-силно.

Някак много логично Лиза Ясновски, дъщерята на Щефан, предлага на габровската публика тематичната си колекция рисунки „Котки” – не непременно без опашки, но все пак най-популярния символ на града, за който сигурно баща й е разказвал много. За габровци е подбрала 17 свои рисунки от „котешкия” си цикъл.

Изложбите „Лица от Балкана” на Щефан Ясновски и „Котки” на Лиза Ясновски Ви очакват в зала 7 от 20 март. Откриването и срещата с двамата автори е от 17.30 часа. Заповядайте
 Партньори