Skip to Content

Ищар подкрепи кандидатурата на Пловдив за културна евростолица

Кметът на Пловдив подари на Ищар албум за историята на Стария град

Ще помогна там, където е необходимо, Пловдив да стане европейска столица на културата през 2019-та година. Така световноизвестната етнопевица Ищар заяви подкрепата си за кандидатурата на града под тепетата при посещението си в Пловдив. И допълни, че се чувства като у дома си в България.  Ищар Алабина пристигна в града, за да се срещне с кмета Славчо Атанасов, журналисти, фенове и да види Античния театър, където на 6 юни ще изнесе последния концерт от турнето си у нас. След два месеца етнозвездата ще пристигне в България с оркестъра си „Алабин”, рапърът Джери и собствен балет. Тя ще изнесе три концерта – във Варна (3 юни, Летен театър), София (5 юни, зала 1 на НДК) и Пловдив (6 юни, Античен театър).

В Пловдив Ищар даде пресконференция, на която бе поздравена от кмета и получи почетния знак на града, албум, демонстриращ историческото наследство на града под тепетата и компактдиск с фолклорна музика, изпълнявана от Ансамбъл „Тракия“.

„Преди всичко аз съм много впечатлена. Искам да благодаря на всички вас за вашето гостоприемство и вашия прием. Много се радвам, че съм в този град, за който знам, че има много древна история и много интересна музика, чувала съм много за вашата култура, за различните инструменти. Аз идвам от една страна, която също има много древна история и познавам нашата  история и нашата култура. Затова съм много впечатлена от този град, който с удоволствие бих искала да опозная повече. Чувствам се като у дома си, много ме трогнахте, много сте мили.“ – каза в началото на пресконференцията Ищар. И отговори на въпросите на журналистите:

- През 2019-та година кандидатстваме за Европейска столица на културата . Бихте ли подкрепили кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата?

- Много съм впечатлена от това, което видях, вашият град притежава енергия, сила и много култура, за да се случат тези неща. И ще дам моята дума, ще подкрепя там където е необходимо, за да стане вашият град европейска културна столица през 2019-та година.

- На какви какви езици пеете, на кой от тях обичате да пеете най-много и защо?

- Всяка мелодия има свой език, обичам да пея на различни езици. Най-много ми харесва да пея на египетски, но в моята кариера пея също и на френски, най-вече, на испански, иврит... Езиците нямат толкова голямо значение, защото по този начин се прескачат границите, преминават бариерите, така се смесват културите. За мен е много важно да пея на египетски, да ползвам в песните си египетски, както и съвременни инструменти. По този начин се получава мелодия, която впечатлява, която кара хората да я усещат и чувстват.

- Какви песни сте подготвили за турнето си в България?

- Ще има по малко от всичко от последния, най-новия ми албум. Ще има песни, които не са записвани досега, но ще бъдат представени за първи път на сцена. Ще има и песни, които вече са записани, но ще бъдат в проекта за следващия ми албум.

- Имайки вече представа от българските народни песни и българския фолклор, бихте ли включили елементи от тях във вашите изпълнения.

- През 2003-2004 година за първи път бях в България и тогава чух за първи път елементи на българска музика. Тогава си зададох въпроса откъде идва тази музика и тези елементи, а после прочетох и малко история. Тогава разбрах откъде идват тази ориенталска музика и ритми от Гърция и Турция. Имам идея да направя една българска песен с елементи на българска музика, с български певец. В тези ориенталски елементи, които усещам, е част от моя път, мечтата, която аз търся в моята музика. Вчера чух български песни, които са може би по-стари от 300 години. Чух песента „Излел е Делю хайдутин“. Не разбирам думите, но усещам мелодията, усещам чувствата, които ме докосват, които ме карат да плача на тази песен.

- Имате ли яснота с кой български изпълнител ще направите своята  песен?

- Тази идея е много свежа и много прясна, така че е рано още да се каже. Вие ще научите първи за тази продукция.

- Каква мъдрост взехте в своя личен живот от всички тези култури? Вярвате ли в поверията, като например в българското поверие, че да оставиш чантата си на пода, води до бедност?

- Аз никога нямам пари в себе си, така че.../засмива се/.  Наистина аз идвам от едно място, където културите са много смесени, и те са ме създали, когато бях дете. Аз съм много любопитна, искам много да пътувам и го правя. Това, което е най-важното, научих се да уважавам различието и различните. Винаги се опитвам да разбера другия, да разбера защо, как нещо се случва или се прави, или човека срещу мен. Опитвам се да разруша стените, бариерите в моята музика на различните култури.

- Намирате ли нещо общо между богинята Ищар и вас, как името на богинята повлия на живота ви?

- Разбира се. Мисля, че не родителите са тези, които избират името. Ищар е името, което аз избрах. Това е богинята на плодородието и оттам става ясно всичко. Аз много обичам да създавам. Ищар преди всичко е създателка. То е и много близо до моето първо име Естер.

- За да знаеш къде отиваш, трябва да знаеш откъде идваш. Откъде идвате и накъде отивате?

- Аз знам откъде идвам, но винаги гледам напред, гледам към бъдещето. Но ти не можеш да вървиш напред, ако не знаеш откъде идваш, ако не знаеш своето минало. И това е гаранцията за нас, че ние знаем накъде отиваме.

- Ние сме малка държава и живеем с манталитета на малка държава. Каква е рецептата да станеш звезда, какво бихте посъветвали нашите изпълнители?

- Няма рецепта, за да успееш. Трябва да имаш смелост да показваш това, което обичаш, въпреки трудностите, да вярваш, че с всичко идва с Божията помощ и съдбата.Партньори