Skip to Content

Филхармонията на Шънджън гостува в Пловдив през август

Симфоничният оркестър на побратимения с Пловдив китайски град Шънджън идва за първи път в България. Една от най-добрите филхармонии на Китай ще изнесе концерт на 23 август 2014 г. от 20:00 часа в Античния театър в Пловдив.

Основан през 1985 г., оркестърът има над сто концерта всяка година както в Китай, така и по целия свят. Под ръководството на диригента Чен Чуансон и концертмайстора Гийом Молко те представят  разнообразна програма, а едни от най-запомнящите им изпълнения са увертюрата „Национален флаг“ и симфонията „История на пролетта“.

Гостуващи диригенти от световна класа като Ли Делун, Тан Мухай, Чен Зуохуан и Хайко Матиас Фьорстер, бивш художествен директор на Мюнхенската филхармония, са допринесли за невероятното майсторство, с което се слави Симфоничният оркестър Шънджън днес. Това е и първата китайска формация, гостувала на сцената на Берлинската филхармония и  в известната зала „Сметана“ в Прага. За последните 32 години оркестърът работи успешно  с композитора Тан Дън, испанския тенор Хосе Карерас, автора на филмова музика Ерих Кунцел, пианистът Кун  Во Пайк и други световно известни имена.

Симфоничния оркестър е част от серия  събития по случай 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и ще отбележи побратимяването на Пловдив и най-младия мегаполис в Китай – град Шънджън.

Шънджън е един от най-бързо развиващите се градове в Китай, с изключително динамична икономика и богат културен живот. Той е и основният град на модерния дизайн в Китай, одобрен като „Град на дизайна" от ЮНЕСКО.

Концертът е  в партньорство с Община Пловдив и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.Партньори