Skip to Content

Оперният бас Паата Бурчуладзе: Борис Христов е бил винаги моя пътеводна звезда

Оперният бас Паата Бурчуладзе: Борис Христов е бил винаги моя пътеводна звезда

Един от най-популярните артисти на световните оперни сцени Паата Бурчуладзе ще изнесе Гала концерт на Оперния фестивал на Античния театър в Пловдив. Концертът ще бъде на 21 юни и се посвещава на великия оперен бас Борис Христов. Маестро Иван Ангелов, артистичен директор на "OPERA OPEN: Верди фестивал - продължението" разговаря с него за големия български музикант.

Грузинският бас Паата Бурчуладзе е познат в цял свят с многобройните си роли във водещите оперни театри в Москва, Париж, Лондон, Валенсия, Берлин и Ню Йорк. Репертоарът му включва великите руски басови роли на Борис Годунов и Хованщина, както и роли в “Аида”, “Набуко”, “Дон Карлос”, “Силата на съдбата”, “Ернани” и “Риголето”.

Той е първият грузинец провъзгласен за принц от Руската православна църква, а Държавна опера - Щутгарт (Германия) награждава неговата лоялност с титлата Kammersänger. Не по-малко престижни са званията на Паата като посланик на добра воля на Обединените нации, УНИЦЕФ и “Commendatore” в Италия.

 

- Благодарим Ви, че се отзовавате на поканата да направите Гала-концерт за честването на 100-годишнината на Борис Христов. Вие имахте ли директен контакт с него? Срещали ли сте се някъде по световните сцени?

- За съжаление не. Когато аз започнах да странствувам по международните сцени, той вече не пееше. Но той за мен остава като един от най-големите в историята на Операта и е бил винаги моя пътеводна звезда. Не е учудващо, че България има традиция в това отношение и е присъствала винаги по световните оперни сцени след Борис Христов със своите баси като Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Димитър Петков, и други,  както и младия Орлин Анастасов ....и не само баси, разбира се.... Вие сте талантлива нация с толкова много добри оперни певци.

- Какво знаете за България и били ли сте вече тук преди?

- За България зная, че е Православна държава, както Грузия. Зная, че българите се борят за страната си във всяко едно отношение и това е много похвално. Зная от моите приятели българи, че вашата страна е изключително красива и че кухнята ви е отлична .... зная, че българите са много гостолюбиви домакини, както сме и ние грузинците....затова винаги съм се чувствал добре сред български приятели. В България бях  покакен преди много години,  1984 година, веднага след победата ми на Конкурса Чайковски в Москва, за участие в  “Севилския бръснар“ в Софийската Опера. Оттогава не съм идвал в България и затова с удоволствие приех поканата на моя добър приятел - вашия  именит диригент  Иван Ангелов, с когото многократно съм работил, да почетем заедно 100 годишнината на Борис Христов. Пял съм многократно също  с Николай Гяуров, Гена Димитрова, Анна Томава- Синтов, Никола Гюзелев и много други.

- Когато не сте в Грузия, къде се чувствате най-добре?

- Когато не съм вкъщи най-често съм в самолета...а иначе най-добре се чувствам в Германия и по-специално в Берлин. Чудесна страна, а Берлин е един истински Метропол...толкова наситен културен живот няма никъде по света...

- На коя оперна сцена се чувствате най-добре...къде предпочитате да пеете в Ла Скала или в Ню Йоркската Мет?

- За мен не е толкова важно къде, а как съм пял. Ако съм доволен от себе си, аз се чувствам отлично, независимо в кой оперен театър е било представлението.

Интервюто взе: Маестро Иван Ангелов, артистичен директор на "OPERA OPEN: Верди фестивал - продължението"Партньори