Skip to Content

„Нощ в синьо” на OPERA OPEN

Дата на събитието: 
Вт, 24/06/2014 - 21:00 - 23:30

Балетът на Софийската опера поднася незабравима „Нощ в синьо” по музика на Гершуин и Шопен на 24 юни на Античния театър. Представлението е част от лятната програма OPERA OPEN на Държавна опера Пловдив.

Незабравимата „Рапсодия в синьо” от Джордж Гершуин прозвучава в завладяващата интерпретация на хореографа и режисьора на тази постановка Риолина Топалова. В пълна хармония със символиката и посланията на възвишената рапсодия, декорът и визията на мултимедията представят чуден фон на небесни изображения, ефирен полет през облачни видения и една бледа голяма луна, която става свидетел на безбрежния, съновен и изпълнен с жизненост и любов танц на живота.

Джером Робинс, легенда на Бродуей, е хореограф на втората част от балетната вечер. Той печели пет награди “Тони” и два „Оскар”-а за „Уестсайдска история”. „Концертът“ е блестяща пародия на рецитал с творби на Шопен. Оркестърът на Държавна опера – Пловдив ще бъде дирижиран от Константин Добройков, а на пианото ще видим Рузанна Ташчян. Балетът се  играе почти без прекъсване от 50-те години на ХХ век, когато е писан. Наричан е „лунатичен” и „шедьовър на комичното балетно  изкуство”. Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически  концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат в пеперуди.

Билети за „Нощ в синьо” се продават без почивен ден на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и в Билетницата в Мол Пловдив.Партньори