Skip to Content

Домът на хумора и сатирата чества с изложба 125-годишнината на Айфеловата кула

Дата на събитието: 
Чт, 10/07/2014 - 17:30 - Чт, 31/07/2014 - 10:00

Музеят „Дом на хумора и сатирата” посвещава предстоящия Весел четвъртък на 10 юли т.г. на една забележителна годишнина, свързана с най-посещавания архитектурен паметник в света – Айфеловата кула. „Желязната дама”, дело на Гюстав Айфел, заслужено си е спечелила славата на символ на френската столица и е една от най-известните конструкции и атракции в цял свят. Тази година се навършват 125 години от нейното изграждане по повод на Световното изложение в Париж през 1889 г.
В програмата на вечерта ще бъдат представени интересни и малко известни факти за историята и сегашното състояние на този забележителен архитектурен шедьовър. Гостите ще имат възможност да се насладят на интересни видеофилми, да направят няколко виртуални разходки из френската столица и да „погледнат” Париж от върха на Айфеловата кула. Всичко това, гарнирано с живата музика на габровското струнно трио в състав: Христофор Михайлов и Ивелин Вълков (цигулка) и Елена Вълкова (виолончело).
Особен акцент на вечерта е представянето на тематичната колекция сатирични рисунки „Айфеловата кула – символът на Париж”. Неин автор е Флориан Дору Крихана от Румъния, който ще пристигне от родния си Галац специално за откриването на втората си самостоятелна изложба в Дома на хумора и сатирата. Тематичната колекция включва 40 оригинални цветни сатирични рисунки, изпълнени в разпознаваемия ретро стил на художника. Изчистеният рисунък, топлите багри и приглушените пастелни тонове позволяват на преден план да изпъкне тънкото чувство за хумор на автора и идеята на всяка творба – находчива, с богат подтекст, разказваща история, носеща поука или просто забавляваща и създаваща добро настроение. Родени от въображението на един талантлив майстор на молива и четката, превъплъщенията на Айфеловата кула наистина впечатляват и пробуждат желание за едно истинско пътешествие до Париж.
Каним всички почитатели на хумористичното изкуство, любителите на пътешествията и любознателните габровци да заповядат в 17.30 ч. на 10 юли 2014 г. в зала 7 на Дома на хумора и сатирата. Забавлението е гарантирано.
Изложбата „Айфеловата кула – символът на Париж” ще остане на разположение на всички габровци и гости на града до края на м. август т.г.

Флориан Дору Крихана е един от най-талантливите румънски карикатуристи. Известен е със сериите си сатирични рисунки по различни теми. Лауреат е на повече от 100 отличия и награди от национални и международни конкурси за карикатура. Три пъти е отличен като карикатурист на годината от ФЕКО-Румъния (2000, 2003, 2006 г.). Представял е самостоятелни изложби в Германия, Полша, Белгия, Сърбия, Люксембург, Иран, Румъния и България. Носител е на Специалната награда за карикатура на Министерството на културата от XVI Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2003.Партньори