Skip to Content

„Аз съм котарак и съм страхотен” – летен габровски акцент в Дома на хумора и сатирата

Заслужена почивка, море, слънце и плажове, приключения в планината, пътешествия до нови места, повече време за любимите занимания – с това обикновено свързваме лятото. Към всички тези приятни емоции Музеят „Дом на хумора и сатирата” предлага на своите гости и изискана наслада за очите – най-новата изложба „Аз съм котарак и съм страхотен”.
Атрактивната тематична колекция е подбрана от художествения фонд „Хумор на народите” и препраща с весело намигване към един от символите на Габрово.
В изложбата са представени 110 творби на 86 автори от 21 държави – живописни платна, графики и рисунки, графични плакати и хумористични фотографии. Всички автори са участници през годините в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а мнозина са и лауреати на престижни награди от конкурсните раздели.
Сред творците са изявени майстори на графиката и рисунката от Италия, Турция, Финландия, Южна Корея и Япония, както и талантливи фотографи от Австрия, Беларус, Германия, Израел, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Франция, Украйна и др.
България е представена от графиците Татяна Пешева, Даниела Йорданова, Пламен Пенов, Веселин Дамянов, Евгени Андреев, Пейчо Тодоров и др., а с оригинални плакати се открояват Божидар Икономов, Николай Младенов и Теодосий Балабанов.
Макар и разнообразни по жанр, формат и изразни средства, творбите са обединени от присъствието на основния персонаж – котката. В изложбата тя се среща като красив домашен любимец и приятел на човека, като далечен братовчед на лъва и хитър хищник, домогващ се с измама до плячката си. Във всички случаи котаракът е рисуван или заснет с голяма доза любов и находчивост, а забавните ситуации и лудории от ежедневието му са предадени с добро чувство за хумор и весело намигване към зрителя. Котаракът присъства и като герой от габровските анекдоти, свързан с пословичната пестеливост на габровци.
Изложбата носи много свежо настроение и оставя незабравим спомен у зрителя. Тя ще остане на разположение на всички габровци и гости на столицата на хумора до 10 октомври т.г.Партньори