Skip to Content

Откриха туристическата година в Пловдив

С празнично шествие от Туристическия информационен център до Стария град и Античния театър бе открита официално туристическата година в в Пловдив, която продължава от май 2011 до май 2012 година. В същински празник превърнаха церемонията по откриването танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“, които изпълниха ритуален тракийски танц. Кукери изгониха злото, за да върви по вода на всички, които работят за по-доброто представяне на града под тепетата пред хилядите туристи, които всяка година минават оттук. Предвождани от духов оркестър гостите на празника имаха възможност да видят попътно новата експозиция „Античното стъкло” в Културен център „Тракарт”, представление на театър „Хенд” на площада преди Хисар капия, да чуят изпълнение на Академичния народен хор към Академията за музикално танцово и изобразително изкуство.

Шествието бе придружавано от екскурзовод и вестители на празника, облечени с костюми от различни епохи, които представиха забележителностите на града и културните събития за годината.

По време на празника бе обявен конкурс за мото на туристическата година, като пет от най-добрите предложения ще бъдат наградени с Голям културен билет за безплатно посещение на две културни събития по избор. Наградите ще бъдат връчени на Античния театър,  последната спирка от маршрута, а избраното мото на годината ще бъде използвано в рекламата на Пловдив и ще бъде разположено на централни места в града.Партньори