Skip to Content

Червената точка с изложба, посветена на Жената

Скулптура и слово описват съвременната жена в два паралелни свята. Проектът „Жената през“ стъпва на софийска територия в галерия „Червената точка“ и представя  15 скулптури в дърво и в компанията на поетични текстове, създадени специално за проекта. Те ще бъдат изложени паралелно в две софийски галерии.

Първата част от проекта стъпи в галерия „Червената точка“ от  днес. Седмица по-късно втората серия ще бъде изложена в галерия „13 века България“. Изложбите са част от едно цяло, свързано и обвързано от една концепция и видео, излъчвано паралелно в двете галерии.

„Група 9” е сдружение от художници дърворезбари и това е техният четвърти съвместен проект. Концепцията, обединяваща авторите в групата, извисява дървото като материал за вдъхновение и цели да популяризира съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични за традицията скулптури. Така и универсалната тема за жената през погледа на авторите се превръща в откритие както за тях, така и за публиката.

В проекта участват художниците дърворезбари Георги Великов, Георги Митев, Даниел Мирчев, Димитър Митков, Евгений Григоров, Иван Ушев, Митьо Митев, Николай Мартинов, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Христо Кирилов и Явор Танев. Специално участие в изложбата имат скулпторите Лилия Поборникова, Диана Василева и Деница Дакова, а куратор е Ивайло Пеев. С авторски текстове, посветени на жената, участват посветените на словото Тодора Радева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Поли Муканова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Петрана Петрова. Целта на проекта е потърси съзвучието на слово с пластика, отразено в многоликия образ на жената – съвременна и вечна.

Изложбата надскача обичайната интерпретация на темата и се превръща в предизвикателство за аудиторията, давайки й възможност за откривателство както на връзката между образ и слово, така и между идеите на различните автори. „Обазът на жената е вдъхновявал художника през вековете, защото вплита в себе си красота, естетика, мистика и женската неразгадаемост, които са неизчерпаем източник на интерпретации.“, обяснява избора на темата кураторът на групата Ивайло Пеев.

Откриването на изложбата на 19 септември съвпадна с първия рожден ден на галерия „Червената точка“ неслучайно. Арт пространството отдава предимство на пластиките в дърво и представя предимно млади автори. Много от скулпторите, участващи в изложбата, влязоха в портфолиото на галерията още през първата й година.

Изложбата бе открита от председателя на секция „Дърворезба“ към СБХ Камен Симов, а събитието ще се превърне и в премиера на видеото към проекта, заснето от режисьора Галина Георгиева с участието на актрисата Ивета Контрерас. Процесът по реализация на проекта – от идеите, концепцията, скиците и макетите до конкретната реализация на артефактите, отнема на авторите в Групата девет месеца.Партньори