Skip to Content

„Анималия“ в Червената точка

Дата на събитието: 
Ср, 15/10/2014 - 18:30 - Пон, 03/11/2014 - 18:30

Научна илюстрация и скулптура – това представят двама млади автори в софийската галерия „Червената точка“. Милена Радева и Илия Бояров ще открият своя изложба, озаглавена Animalia  в арт пространството на 15 октомври от 18:30 ч., а творбите им ще могат да бъдат видяни до 3 ноември.

Това е една по-различна и необичайна изложба: научна илюстрация в диалог с малка пластика. В акварел и бронз. Тяпредлага миниатюрно изпипани детайли в илюстрации и малка пластика.

Може ли научната илюстрация да носи не само познания за света, но и художествена наслада? Прецизният и реалистичен рисунък, съчетан със сюжет, достоен за приказка, накара "Червената точка" да предложи на столичани една различна за галерията изложба от научна илюстрация в съчетание с малка пластика. И този път галерията дава изява на млади автори. Илюстрациите са дело на Милена Радева, а скулптурите са на Илия Бояров.

Озаглавена Animalia, изложбата разглежда под лупа, в буквален и преносен смисъл, познатите по нашите географски ширини животни и приказни герои – лисицата, кафявата мечка, кучето, калинката, малкото пате.... Илюстрациите са създадени с научна прецизност, а скулптурите изненадват с миниатюрни детайли. Изложбата е необичайна, привлича с реалистичността си в съчетание с артистично майсторство и представлява интерес за широк кръг зрители.

И двамата автори в настоящата изложба залагат на класическите художествени изразни средства. "Смятаме, че в днешния дигитален свят реалистични рисунки и скулптури ще върнат удоволствието от чистото възприятие на красотата около нас", споделя мотивите за изложбата Милена Радева, автор на илюстрациите.

Завършила Националната художествена академия със специалност "Книга и печатна графика", Милена работи като илюстратор с автори и издатели от САЩ, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Има над 50 илюстрирани книги, а нейни концепции са представяни на изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България. В момента работи над докторската си дисертация, посветена на българската илюстрация.

Илия Бояров, също завършил Националната художествена академия, е скулптор по образование и призвание, а в момента е преподавател по „Метал“ в гимназията за приложни изкуства в София. Работи като скулптор на свободна практика за клиенти от България, Италия, Англия и САЩ. Негови творби са собственост на художествени галерии в София, Велико Търново, Ахтопол и редица частни колекции. Илия прилага традиционни техники и похвати, утвърдили се с хилядолетия в металопластиката. "Всички скулптури са в бронз, а при моделирането на миниатюрните детайли не са използвани никакви високотехнологични средства", разказва авторът.Партньори