Skip to Content

Веселин Ламбрев и Николай Няголов в "Червената точка"

След представянето им в Хелзинки, Братислава и Виена, скулптурите на Веселин Ламбрев, този път в компанията на платна от Николай Няголов, намериха своето пространство на софийска територия. В галерия Червената точка двамата автори предизвикват късмета с по 13 от своите творби – 13 скулптури в бронз и 13 маслени платна. «Тази изложба е пловдивски фюжън», сподели при откриването изкуствоведът Олимпия Даниел, поканена специално от авторите и добави, че съвместната изложба на двамата автори от Пловдив дава заявка да се превърне в най-доброто им представяне на софийска територия.

Скулпторът Веселин Ламбрев има десетки самостоятелни изложби и участия в България и чужбина. Той е основател на ателието по скулптура в Академията за музикални танцови и изобразителни изкуства в Пловдив, където преподава до 2002 г. Роден в Пловдив и посветил живота си на Пловдив, Веселин излага свои произведения в градове като Равена в Италия, Сопот в Плолша, Хелзинки във Финландия, Париж и Страсбург във Франция и много други европейски градове. Автор е на «Слънчвия часовник» в Смоленския планетариум, на статуетката "Театрон" на пловдивското театрално общество и на скълптурата прес Драматичния театър в Пловдив. Негови скулптури има в Дипломатическия клуб в Бояна и в дома на Симеон II в Мадрид.

Николай Няголов е възпитаник на факултета по Изобразително изкуство към Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Творческата му биография включва впечатляващите 30 самостоятелни изложби и множество участия в съвместни проекти и международни изложби в България, САЩ, Гърция, Германия и други европейски страни. Негови творби са притежание на меценати от България, Великобритания, Германия, САЩ, а също и на няколко музея на изобразителното изкуство в България и чужбина. Работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. Роден в Ловеч, Николай живее в Пловдив и преподава в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Член на Съюза на българските художници и на Дружеството на пловдивските художници.

Съвместната изложба на Веселин Ламбрев и Николай Няголов гостува на галерия ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА до 10 декември.Партньори