Skip to Content

„Чипровски килими. Традиции и съвременност“ в Етнографския музей

Дата на събитието: 
Чт, 26/02/2015 - 17:00 - Пон, 05/10/2015 - 10:45

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съвместно с Историческия музей – Чипровци, Държавна агенция „Архиви” и община Чипровци организират изложба „Чипровски килими. Традиции и съвременност”. Откриването ще се състои на 26. Февруари 2015 г. от 17.00 часа в залите на Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър І” № 1 – Княжеския дворец).

Изложбата е посветена на обявяването на чипровското килимарство като част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Церемонията по откриването ще включва изпълнение на автентични торлашки песни и хора от фолклорен ансамбъл към Народно читалище „Петър Богдан – 1909“, град Чипровци. Ще бъде пресъздадена традицията по навиване на прежда и тъкане на килими от детска фолклорна група при Основно училище „Петър Парчевич“, град Чипровци. Както на откриването, така и по време на изложбата ще има демонстрация на тъкане на вертикален стан от майсторката Лидия Раева, член на НС „Задруга на майсторите на народните художествени занаяти”. На мултимедия ще бъде представен филм, който е част от досието на кандидатурата на чипровските килими, разработено от екип учени от ИЕФЕМ-БАН, под ръководството на проф. Мила Сантова.

Експозицията ще бъде представена в осем зали на Националния етнографски музей в периода до 5 октомври 2015 г. В нея ще бъдат показани около петдесет старинни чипровски килима от колекцията на ИЕФЕМ-БАН, тъкани преди повече от 200 години и килими от Историческия музей в град Чипровци от миналото столетие. Килимарството в градчето Чипровци, наричано някога „цветето на България”, е занаят с многовековна традиция. Чипровските килими се изработват чрез старинната техника на тъкане на вертикален стан. През XIX век те се продават на панаирите в Узунджово, Ески Джумая и Пирот; на пазарите в Цариград, Одрин, Бурса, Охрид, Скопие. През 2002 г., по повод на Апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II в България, майсторката Сийка Тачева изтъкава икона на Пресвета Богородица Чипровска, подарена на Светия отец от името на католическата общност в България.

През 2014 г. чипровските килими са вписани в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT