Skip to Content

Quarto Quartet в зала "България"

Дата на събитието: 
Вт, 31/03/2015 - 18:30 - 21:45

„Прелюдии и фуги“ опус 87 на Дмитрии Шостакович (написани 1951г.) са замислени по подобие на “Добре темперирано пиано” на Йохан Себастиан Бах, но за разлика от първообраза, те продължават руската традиция в полифонията на Александър Глазунов и Сергей Танеев. Шостакович е бил поканен като почетен гост на тържествата по случай 200-годишнината от смъртта на Бах в Лайпциг, което го подтиква да напише тази дълбоко философска и изключително майсторска творба.
Премиерата на „Клавирния квинтет“ опус 57 на Шостакович прозвучава в залата на Московската консерватория от прочутия „Бетовен“ квартет през 1940 година. Успехът на тази му творба е безспорен и веднага тя се нарежда сред най-значимите камерни творби за всички времена. Композиторът създава един шедьовър на модернизма, без наличието на никакви „евтини“ ефекти, целящи маменето на лековерните слушатели. Квинтетът е „истински Шостакович“ до последния тон – триумф на човешкия разум.
Българският пианист Христо Казаков е една от ярките звезди, които са се реализирали и утвърдили на международната сцена. Днес той живее в Швейцария и е признат от международната критика за един от най-интересните интерпретатори на Бах, Шостакович, Дебюси, Скрябин, често споменават за магнетичното му „дзен-излъчване“ от сцената. Реномираното американско списание „Fanfare“ също открива българския пианист Христо Казаков и през 2013 публикуват изключително ласкави оценки на критиката за неговия запис на „Голдберг Вариации“ от Йохан Себастиан Бах и дори сравняват качествата на изпълнителя с тези на великия Глен Гулд.
Харизматичните Quarto Quartet са известни с великолепната драматургия, магнетична експресия и уникално сценично присъствие. Музикантите създават у зрителя усещането, че съставът не свири, а разказва, танцува и рисува един неповторим свят от звуци и емоции. Според френската музикална критика, това са едни от най-интересните български музиканти на европейската сцена. Не е случайно, че на тези музиканти беше дадена и най-престижната българска награда за музика за 2014 година – „Кристална лира“. За 10 години на сцената Quarto-музикантите имат над сто концерта - изключително успешни проекти с едни от най-сериозните и сложни камерни творби за всички времена.
На концерта на 31 март в голямата концертна зала „България“ музикантите на Quarto Quartet ще бъдат Иван Пенчев (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) и Христо Казаков (пиано)
Билети ще може да намерите на касата на Зала България, както и да поръчате на http://ticketplus.bg Бихте могли да се свържете с музикантите на Quarto чрез фейсбук страницата им: Quarto Quartet – The Chamber Musicians of SofiaПартньори