Skip to Content

22 Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово 2015

На 16 май от 11.00 ч. в зала „Стефан Фъртунов“ на ДХС ще се състои официалното откриване на 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015 и награждаването на лауреатите. За церемонията се очакват творци от близки и далечни страни, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са: Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването. Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило 713 автори от 55 държави от всички краища на света, които изпратиха за участие 1565 творби. В залите на Дома са аранжирани изложбите от 6-те конкурсни раздела – карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат – които включват 723 творби на 478 автори от 46 страни.
През м. март авторитетно международно жури под председателството на проф. Тодор Варджиев извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях.
Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златният Езоп” – ще бъде връчена лично от кмета на Габрово г-жа Таня Христова на бургаския художник Николай Ангелов - ГАРИ, който впечатли журито с оригиналната си живописна творба „Господарят на света“.
Наградата на град Габрово – статуетката „Гаскар” /габровският „Оскар”/ – ще отиде при Лекс Древински от Германия, за чийто плакат журито гласува единодушно и убедително.
Творци от Румъния, Полша, Турция и България ще получат 6 награди на Министерството на културата /по една във всеки раздел/, както и 14 награди от името на съорганизатори и спонсори: Министерство на здравеопазването; „Скални материали” АД – Русе; „Фотографски системи” ООД – София; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”; Ротари клуб – Габрово; Лайънс клуб – Габрово; в. „Форум“; Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово.
 Партньори