Skip to Content

„Посолство на майсторството“: гастроли в България

Дата на събитието: 
Чт, 17/09/2015 - 18:15 - Сб, 19/09/2015 - 21:15
На 17, 18 и 19 септември Санкт-Петербургският Дом на музиката кани слушателите в София и – за първи път – в българския град Кюстендил на концертите на „Посолството на майсторството“. За българската публика ще свирят младите солисти, лауреати на международни конкурси Александър Петров (флейта) и Александър Кашпурин (пиано).
 
На 17 септември в Руския културно-информационен център ще прозвучи истински музикален летопис на три века класическа музика. 175-годишнината на Чайковски ще бъде отпразнувана с изпълнение на аранжимент на Арията на Ленски от операта „Евгений Онегин“. Ще прозвучат произведения от Карл Филип Емануел Бах, Франсоа Борн, Шопен, аранжименти на Романси от Рахманинов, както и Сонати, Пиеси и „Листове от албума“ от Скрябин. Очакват се и пиеси на наши съвременници – руснака Юрий Корнаков и японеца Макото Шинохара. Същата програма ще може да се чуе на следващия ден, 18 септември, в народната библиотека на Кюстендил.
 
Специално за концерта на 19 септември в Националната музикална академия е подготвена виртуозна програма. Любителите на музиката ще чуят Сонати от Прокофиев и Зигфрид Карг-Елерт, Концертно алегро от Цибин и оригиналното произведение „Игрива птица“ от Луи Балерон, което солистът ще изпълни на флейта пиколо. В програмата за пиано на вечерта ще влязат Мазурки и Импромптю от Шопен, както и произведения на Равел – за 140-годишнината на композитора.
 
Александър Петров (22 години). Роден в гр. Луга, Ленинградска област. Студент в Петербургската консерватория (в класа на заслужилата артистка на Русия професор Олга Чернядева). Победител в Международния конкурс „Сребърен камертон“ (2009) и Международния фестивал-конкурс „Прозорец към Европа“ (2010).
 
Александър Кашпурин (18 години). Роден в гр. Волжский, Волгоградска област. Студент в Петербургската консерватория (в класа на заслужилата артистка на Русия професор Татяна Загоровская). Победител в Общоруския конкурс „Млади дарования на Русия“ (Москва, 2011), Международния конкурс за млади пианисти „Съвременна класика“ (Латвия, 2012) и Международния конкурс „Chopin Golden Ring“ (Словения, 2013).
„Посолство на майсторството“ е уникален проект на Санкт-Петербургския Дом на музиката и Россотрудничество, провеждащ се от 2012 година и включващ гастроли на млади солисти в Руските центрове за наука и култура в европейски страни.
Санкт-Петербургският Дом на музиката е федерална културна организация, създадена през февруари 2006 година с цел подготовка на млади руски музиканти за международни конкурси и фестивали; намира се в двореца на Великия княз Алексей Романов на Мойка 112.
Художествен ръководител е известният виолончелист, народният артист на Русия, професор Сергей Ролдугин.
 


Партньори