Skip to Content

Жозе Родригеш душ Сантуш: Винаги се връщам с удоволствие в България

Обичам да общувам с българската публика. Изобщо не се замислих дали да дойда отново във вашата страна, когато получих поканата.

На 11 декември 2015 година в България пристигна най-продаваният португалски автор в света и топрепортер на Португалия Жозе Родригеш душ Сантуш. Това е четвъртото му гостуване в нашата страна. Тази година той беше специален гост на Международния литературен фестивал, а посещението му съвпадна с премиерата на новата му книга „Ключът на Соломон“.

Големият писателски талант на автора и задълбочените му познания по изключително актуални за съвременния свят теми като тероризма, бежанската криза, причините за световната икономическа и финансова криза, екологичните проблеми, ядрената заплаха и други, провокираха сериозен медиен и читателски интерес към него. 

Той сподели, че пише за хората и че в неговите романи най-важно е знанието. Душ Сантуш сподели и една тенденция в португалската литература, която се е наблюдавала преди няколко години , но не е довела до нищо хубаво. Повлияни от френския роман, в който станало модерно да не се разказват истории, много португалски писатели започнали да пишат по този начин. Това обаче накарало хората да спрат да четат, тъй като книгите , които излизали, не им били интересни.

Според Жозе Родригеш душ Сантуш, за да може читателят да купува и чете книги, те трябва да са му интересни.

А книгите на нашия автор определено са такива, защото в тях има не само добра и добре разказана история, в тях има магия.Партньори