Skip to Content

София кандидатства за европейска столица на културата 2019 с уникален филм

Филмът на сценариста Александър Перпелиев „София-историята на Европа”, показва столицата ни като средище на културни и исторически заимствания, сблъсъци и развития. Идеята, която развива сценаристът, е че оттук тръгва историята на Европа.

„София едновременно е град на траките, на цезарите, на василевсите, на султаните, на царете и на модерния свят. И всеки оставя нещо тук, надгражда, без да разрушава. Тук,  на няколко квадратни километра, е събрана цяла Европа – от древността до днес. За не повече от час може да прекосиш историята. Пътешествието от Рим до Константинопол, което във времето се измерва със столетия, а в разстояние с хиляди километри, в София отнема само 3 минути” – казва Александър Перпелиев.

„Въпреки, че бюджетът на филма беше орязан, се справихме добре. Имаше неща, които можеше да се направят още по-добре.Няма смисъл да търсим съвършенството.По-важното е, че нашите актьори сами усетиха духа на онази София, която искахме да покажем - хубавата София, на мъдрост и старинност. Това успяхме да постигнем.

Градът на пръв поглед е потънал в много драми – на провинциалисти и столичани; на кофите за смет и таксиметровите шофьори; на футболистите и фолкпевиците.
А не това е духът на града.

Мисля, че хванахме онзи дух, заради който този град е минал през историята” – сподели на чаша „Ариана” на премиерата на филма в Столична библиотека Степан Поляков -режисьор и продуцент на филма.

See video


Партньори