Skip to Content

Стотици ученици от цяла България се хванаха на хорото в Голямото междучасие

  • Стотици ученици от цяла България се хванаха на хорото, за да подкрепят идеята на БНТ 2 „НАДИГРАЙ МЕ В ГОЛЯМОТО МЕЖДУЧАСИЕ”. С много настроение и усмивки ученици от малките и големи класове на шест училища в страната използваха паузата между часовете, за да покажат колко харесват и познават българските народни танци.
  • Столичните 7-мо СОУ „Свети Седмочисленици” и 119-то СОУ „Акад. Михаил Арнаудов”, както и НХГ „Св. Св. Кирил и Методий” от Благоевград, СОУ „Елин Пелин” от Варна, СОУ „Любен Каравелов” от Пловдив и МГ „Баба Тонка” от Русе, първи откликнаха на идеята на БНТ 2 за популяризиране на народните танци в училище. Популярни и обичани лица от ефира и репортери на БНТ 1 и БНТ 2, някои от които облечени в народни носии, се хванаха заедно с децата на хорото във всеки един от градовете.
  • Инициативата, която цели да стане дългосрочна и да привлече още учебни заведения в страната, се проведе два дни преди старта на седмия сезон на най-гледаното фолклорно реалити – „НАДИГРАЙ МЕ В УЧИЛИЩЕ”.
  • В столичното 119-то училище хорото поведе водещата на БНТ Надя Обретенова. С усмивка на лице тя си припомни първите стъпки в народните хора, които е играла 14 години. „Бяха ме записали на английски, а в читалището, където ходех, имаше и школа по народни танци. Тайно от нашите си носех гуменките и започнах да танцувам. И така 14 години”, сподели развълнуваната Надя.
  • Тони Рапонска, която е лице на сутрешния блок на БНТ  2 пък бе с децата от 7-мо училище в София. Повече от 100 ученици се хванаха на хорото, а Тони им показа първи стъпки в популярните право, пайдушко и дунавско хоро.
  • Варна, Благоевград, Русе и Пловдив също се включиха в инициативата, като отвориха физкултурните салони и дворовете на местни училища за хора в голямото междучасие. Не по-малко развълнувани от децата бяха и учителите, някои от които, макар и преподаватели по други предмети, поне веднъж седмично учат децата на народни танци.
  • Екипът на БНТ 2 призовава всички училища в страната, които пожелаят да се включат в инициативата, да изпращат снимки и видеоматериали от хората в голямото междучасие, като ще има и награди.
  • А точно в 20:00 часа на 24 април, Цветница, започва надиграването между 12 училища от различни градове, чиито танцови умения ще предизвика водещият Асен Павлов.
  • Гледайте старта на „Надиграй ме в училище” на 24 април (неделя) от 20:00 часа по БНТ 2 и БНТ Свят!
  • Следете всичко, което се случва в най-оспорваното фолклорно надиграване и на http://bnt.bg/predavaniya/nadigraj-me, както и на официалната страница на предаването във Фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B5-118192061598728/


Партньори