Skip to Content

„Геният” на А. Скот Бърг, образцова биографична творба за легендата Максуел Пъркинс

На 30 септември излиза от печат „Геният” на А. Скот Бърг, образцов биографичен разказ за легендарния редактор на издателство „Скрибнър” Максуел Евартс Пъркинс.



Геният“ (превод: Надежда Розова, 584 стр., 25 лв.) ни въвежда зад кулисите на творческото писане и сложните взаимоотношения на Макс Пъркинс с едни от най-големите литературни светила на XX век – Скот Фицджералд, Хемингуей и Томас Улф. Като оставим настрана любопитните подробности за редакторската работа, читателят научава много и за неговия личен живот, за турбулентния му брак, за неподкупната му почтеност и ексцентричност, както и за необичайната му връзка с човек от висшето общество – негово доверено лице в продължение на 25 години. Неуморният визионер, всеотдаен към талантливите в литературата, оживява от страниците на тази превъзходна биография не само като интелектуалец със завиден нюх, познания, размах и дързост, а и като литературен критик, предан приятел и изповедник, като грижовен баща и благороден човек със своите умилителни странности и предпочитания. 

   Роден на 4 декември 1949 г., Андрю Скот Бърг е всепризнат автор на биографии. Има пет забележителни книги в актива си, като Lindbergh(1998) му носи „Пулицър“, а Kate Remembered е водещ бестселър в листата на „Ню Йорк Таймс“ през лятото на 2003 година. „Геният“ се превръща в литературна сензация още с излизането си през 1978 г. и грабва Националната награда за литература на САЩ. 



Премиерата на блестящата биографична драма „Геният”, създадена въз основа на произведението на А. Скот Бърг, е сред акцентите в програмата на CineLibri 2016 и ще се състои на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. В кожата на Макс Пъркинс влиза Колин Фърт, Джъд Лоу е Томас Улф, а Никол Кидман е убедителна в ролята на дизайнерката Елейн Бърнстийн. Второто издание на първия по рода си кино-литературен фестивал ще се проведе от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна и още няколко града в страната. Билетите за „Геният” вече са в продажба на касите на съответните киносалони и на ticketportal.bg.



Прожекции на „Геният” в столицата:



9 октомври, неделя, Евро Синема, 18:30 ч.



10 октомври, понеделник, кино „Одеон“, 19:00 ч.



11 октомври, вторник, зала 1 на НДК, 19:00 ч.



12 октомври, сряда, кино „Люмиер“, 19:00 ч.



13 октомври, четвъртък, Kултурен център Г8, 19:30 ч. 



15 октомври, събота, Дом на киното, 20:00 ч.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT