Skip to Content

Шедьоври на съвременното руско кино идват в Пловдив

Най-добрите филми, създадени през последните две години, са включени в програмата на Дните на руското кино в Пловдив. В дните от 19 до 25 октомври ще бъдат показани седем ленти, повечето от които вече имат престижни награди. Фестивалът е част от проявите в Годината на руското кино и ще даде на българските зрители възможност да се запознаят със съвременната култура и живот в славянската страна.

            Филмовият маратон в Пловдив ще започне с безспорния хит „Батальон“. Военно-историческа драма на режисьора Дмитрий Месхиев е удостоена с четири награди на Международния кинофестивал във Флорида - „Най-добър филм”, „Наградата на голямото жури за най-добър филм”, „Най-добра актриса” и  „Най-добър режисьор”. Преди това получи няколко отличия на фестивали в САЩ.

            Лентата разказва за подвига на първия женски „Батальон на смъртта“. Той е създаден в Петроград през 1917 г., за да повдига духа на армията.  Филмът е базиран на истинска история, а ръководителката на батальона  Мария Бочкарьова е реално съществувала личност. Показани са психологическият прелом, преживян от героините на творбата, и  „женското лице” на войната. „Батальон” е своеобразен „посланик на мира”, казва продуцентът Игор Уголников.

            Романтична комедия  „За любовта“(реж.  Анна Меликян) зрителите ще видят на 20 октомври. Тя се състои от няколко новели. Впечатляващият сюжет се развива на фона на някои от най-красивите места в Москва. Филмът е заснет  само за 25 дни. Неговите създатели са направили смел експеримент, като са включили елементи, типични за социалните мрежи, но не и за киното – филтри, колажи от кадри и нестандартни ракурси.

            На 21 октомври ще се завърти комедията „Норвежец“ на режисьорката  Алена Званцова. В центъра на историята е московчанинът Кирилов - ръководител на фирмата за почистване, в която работят азиатки имигрантки. Той чака на гости годеницата си от Норвегия – типична европейка с безкомпромисни разбирания за свободата и толерантността. Мисълта, че тя ще научи за експлоатирането на жени от Изтока, ужасява Кирилов и го кара по всевъзможни начини да се опитва да скри съществуването на „харема“. Спортната драма „Игрище“ ( реж.  Едуард Бордуков) и комедията „Призрак“ (реж.  Александър Войтински)  ще бъдат показани съответно на  22 и 23 октомври.

            На следващия ден е прожекцията на „Шампиони: по-бързо, по-високо, по-силно“ на режисьора Артьом Аксененко. Филмът е заснет по мотиви от живота на легендарни руски спортисти. Състои се от три новели, разказващи как са спечелили златните сиолимпийски медали борецът Александър Карелин, гимнастичката Светлана Хоркина  и плувецът Александър Попов.

            Дните на руското кино в Пловдив ще завършат на 25 октомври с военната драма „Битката за Севастопол“. Режисьорът Сергей Мокрицки разказва историята на Людмил Павличенко - легендарната снайперистка, убила 309 вражески войници

и наричана от  американската преса „Лейди Смърт“. Изпратена е в САЩ да убеди ръководителите на държавата   по-бързото да открият втори фронт и става приятелка със съпругата на президента Рузвелт. На бойното поле  Людмила вижда смъртта и страданието, но най-голямото изпитание за нея е, че войната може да й отнеме любовта.

            Всички прожекции са от 18.30 ч. в „Лъки - Дом на киното“ (ул. „Гладстон“ 1), а входът е свободен. 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT