Skip to Content

Изложба на Сотир и Пенко Гелеви в Сатирата

Как се ражда един анимационен или игрален филм – първо в концептуалните рисунки, които дават първоначалното усещане, визуалното начало на филма. В това са убедени двамата братя художници Сотир и Пенко Гелеви, познати като автори на комикси, илюстратори на детски книги и продуценти на анимационни и игрални филми. 

В изложбеното пространство на Сатиричния театър  те излагат 36 концептуални рисунки за свои анимационни филми.  Изложбата е нареченаCONCEPTIO, чието първоначално значение е „идея", и е подредена специално за  театъра.  Художниците са подбрали концептуални рисунки за свои проекти за анимационни филми, реализирани от тяхното студио. 

Част от тях вече са готови– "Имаго", "Вектор и Лектор", "Противогаз" и "Зоотроп" /прожекцията на „Зоотроп" е в рамките на Киномания на 29 номври от 18.30 часа в кино „Люмиер"/. Тук има и рисунки за техни бъдещи проекти, които чакат своята реализация – "Виола", "Призрак" и "Тримата братя и златната ябълка". 

CONCEPTIO се откри  на 21-ви ноември в горното фоайе на Сатиричния театър и ще остане тук до края на януари.

В дните със спектакли изложбеното пространство на театъра се посещава между 350 и 500 зрители.

 

Сотир Гелев e роден през 1960 г. в Асеновград. Завършил е училище за Сценични изкуства в Пловдив през 1979 г. Служи две години в Армията като артилерист. След това работи в завод за пластмасови опаковки. Докато работи в завода, през 1982 г., прави анимационния филм „Пилето”. Филмът е участвал в Берлинале 1984 г. Същата година печели Златен гълъб на Фестивала на късометражния филм в Лайпциг.

От 1984 до 1989 г. учи в Националната академия за Изкуство. През това време рисува комикси за списание „ДЪГА”, едно от малкото специализирани издания за комикси в България. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът” и „Властелинът на пръстените” са първото представяне на този автор в България.

След 1990 г. той и неговият брат Пенко Гелев издават списанието за комикси „РИКС”. Списанието просъществува кратко, но в него се появяват автори, които по-късно работят в Европа и Америка. През 1998-99 година заедно с брат си написват сценария на филма „МАГЬОСНИЦИ” – първият български фентъзи филм. Те реализират филма като продуценти, а Сотир Гелев е и режисьор, заедно с Иван Георгиев.

През 2000 г. двамата написват сценария и заснемат филма „КОЛОБЪР” за Българската национална телевизия. Сотир Гелев е отново режисьор на филма.

От 2001 до 2007 г. Сотир Гелев и Пенко Гелев са продуценти на телевизионния сериал „Приказки за физиката и астрономията” за Българската национална телевизия . Това е детски сериал с образователни елементи. От него заснемат 250 епизода. Сотир Гелев е сценарист на 100 от тях.

През 2008 и 2009 г. двамата братя продуцират за Българската национална телевизия детския сериал „Добър ден, господин Жасмин”. От него реализират 45 епизода.

През 2009 г. Сотир Гелев се връща към анимационното кино. Продуцира и режисира филмите „ДОРОГА”, "КЕРАТА", "ОРБИС" и "ПИЛЕТА". Работи и над пълнометражен анимационни анимационни филми. 

Един от организаторите на български и международни изложби на комикса.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT