Skip to Content

Образованието без граници и новото Българско възраждане

Младите българи днес са изключително необразовани и неграмотни. Това, че започнаха от криворазбран патриотизъм да пишат на кирилица, вместо на латиница на телефоните си и във Фейсбук не промени нищо. Липсата на знания, интереси, обща култура в повечето представители на поколенията родени по време на така наречения преход са поразяващи. И резултатите са налице, точно като в максимата – „Прост народ, слаба държава“. Защото, хората които слушат чалга, пишат смс-и и статуси с потресаващи правописни грешки и си татуират пречупени кръстове до лика на Апостола, едва ли са в състояние да имат гражданско самосъзнание. Те могат само едно – или да живеят по инерция, маргинализирайки се социално, или да живеят в очакване светът или поне животът им да свърши, а ако междувременно дойде Путин или Тръмп да ни оправи – още по-добре.

Хората без образование, без език и култура са хора без бъдеще. За минало и настояще, разбира се, също не може особено да говорим. Форумът „Образование без граници“ иска да промени точно това. От една страна има за цел да запознае младите българи с условията за кандидатстване в български и чуждестранни учебни заведения, а от друга – да им предложи чудесната възможност да бъдат взети на стаж или назначени на работа в едни от най-знаковите и известни родни, и чужди фирми и компании, функциониращи у нас. По този начин те ще бъдат реално мотивирани да се развиват и нещо още по-важно – да планират със самочувствие своето бъдеще.

На България днес е нужно ново възраждане. Робството на материалното, чалгата, духовния кич, на лустрото и ерзаца днес са много по-страшни дори от османското владичество. Защото от него в крайна сметка сме получили независимост, но кога ще се освободим от духовната и социална мизерия още не е особено ясно. Но пък пътят е до болка прост, познат и ясен. И той минава през бъдещето на младите хора и качественото образование. Точно за това се бори инициативата „Образование без граници“. Младите българи един ден да имат реално свободата, знанията и културата да избират сами живота си. Да не са слепци водещи (и водени от) слепци, а истински свободни, модерни, европейски личности.

Всичко за вашето обучение и бъдещата си професионална реализация можете да научите на най-голямото изложение за образование у нас – „Образование без граници“. Тазгодишното „Образование без граници“ ще започне на 17-ти март в култовата сграда софийския ЦУМ (северен вход). Изложението ще бъде отворено за посетители три дни – петък, събота и неделя (от 17-ти до 19-ти март). Регистрирайте се предварително на http://edu-fair.eu и участвайте в кампанията „Аз сам избрах своето бъдеще!“.Партньори