Skip to Content

Възпитаници на гимназия "Цанко Лавренов" с изложба в Скопие

Национална художествена гимназия “Цанков Лавренов” с първа изложба в македонската столица Скопие

Представителна експозиция с творби на талантливи ученици от Национална художествена гимназия “Цанко Лавренов” - Пловдив гостува от края на май в македонската столица Скопие по покана на Българския културно-информационен център. Изложбата беше открита от директора на институцията Светлана Савова. В събитието взеха участие директорът на художествената гимназия Светлозар Чавдаров  и преподавателят по стенопис Атанас Камешев.

Македонската културна общественост се запозна с постиженията на пловдивското образование по изобразително изкуство чрез произведенията на младите художници  от специалностите живопис, графика, скулптура, стенопис, рекламна графика и иконопис. По-късно двамата представители на пловдивската гимназия посетиха Държавно средно училище „Лазар Личеноски“ в Скопие и обсъдиха с колегите си възможностите за сътрудничество в областта на визуалните изкуства - съвместни изложби,  творчески работилници и партньорства в общи проекти.
Уговорени бяха редица инициативи, първата от които ще се осъществи още през ноември - съвместна изложба на преподаватели от двете художествени училища. Следваща стъпка ще са общи учебно-творчески практики.

Изложбата в Скопие и проведените срещи са по проект на НХГ “Цанко Лавренов”, подкрепен от община Пловдив по Компонент 2 – „Мобилност“ от „Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата и включването им в Календара на културните събития на Община Пловдив“ за 2017г. 

Още снимки: 


Партньори