Skip to Content

„Лятото преди войната“ – новата книга на Хелън Саймънсън

На 29 юни излиза „Лятото преди войната“ –новата книга на Хелън Саймънсън, позната у нас с романа „Последната битка на майор Петигрю“.

Наричат Хелън Саймънсън „съвременната Джейн Остин“. И има защо. С богатия си език, английски хумор и остроумен диалог, тяпродължава традицията на великата си предшественичка.

Хелън Саймънсън e родена в Англия. Завършила е Лондонскияколеж по икономика и е работила като специалист по туристически реклами. Впоследствие се премествав Америка.

Живее заедно със съпруга си и двамата им синове в района на Вашингтон.

Благодарение на семейството си Хелън Саймънсън успява да сбъдне голямата си мечта – да стане писател. Пътят е дълъг, но резултатът определено си заслужава.

Източен Съсекс, 1914 г., краят на поредното безметежно английско лято. Студентът по медицина Хю гостува на любимата си леля Агата в крайбрежното градче Рай. Към тях се присъединява и братовчед му Даниъл, който учи в Оксфорд и мечтае за бохемския живот на поет.

Агата току-що е рискувала репутацията си, издействайки назначението на жена като преподавател по латински език в местното училище. Това нечувано нововъведение се сблъсква с огромния скептицизъм на консервативното провинциално общество.

След като се запознава с новата учителка, Агата също е обзета от съмнения. Беатрис е много по-свободолюбива и привлекателна, отколкото подобава на учителка. Тя вярва в силата на образованието и държи да остане свободна от брачните окови. Чарът на Даниъл и чудесният характер на Хю обаче я карат да преосмисли решението си.

Идиличният живот в английската провинция е към своя край. Жителите на Рай са повлечени във вихъра на Първата световна война, който поставя на изпитание крехкия прогрес и закостенелите традиции.

Беатрис и Хю откриват път един към друг, а светът покрай тях си поема дъх и като на шега прави крачка към бездната...

Отзиви

„Лятото преди войната“ ще се хареса на почитателите на „Имението Даунтън“.

Уошингтън Поуст

Книга за достойнство и кураж... Отлично написана и морално устойчива.

Къркъс Ривю

Този роман ще бъде приет радушно от феновете на „Последната битка на майор Петигрю“, но и от всеки читател, който се интересува от историята на Острова и харесва специфичния английски хумор.

БуклистПартньори