Skip to Content

Примата Надя Кръстева - ненадмината в „Кармен“

Дата на събитието: 
Пт, 03/11/2017 - 19:00 - 21:15

В началото на месец ноември , на 3 от 19:00 часа, в Софийската опера предстои премиерата на операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Следващите премиерни спектакли са на 4, 5, 9, 11 и 12 ноември.  „Любовта е циганско дете и тя не познава закони“- твърди Бизе. Мецосопраното Надя Кръстева влиза плътно в кожата на Кармен и е обявена за „Кармен №1“ на световната сцена.

Примата ще бъде „Кармен“ в едноименната опера на Бизе. За мецосопраното световната музикална критика твърди, че ролята на Кармен от едноименната опера на Бизе е нейната визитна картичка. В „Лирик опера“ в Чикаго Надя си партнира заедно с американците  Брендън Йованович, Кайл Китълсън и др. Ръководството на театъра смята, че „сензационното мецосопрано Надя Кръстева танцува и пее в ролята на циганската съблазнителка, като никоя друга днес!”

„Богатите, опушени цветове и невероятно дълбоката чувственост на гласа бяха съпроводени от естествеността на актьорската й игра и огнения й темперамент в тази роля, пробен камък за всяко мецосопрано”, пише Джон фон Райн в „Чикаго Трибюн” по повод изпълнението на Надя Кръстева в нейната коронна роля Кармен на сцената на Чикагската опера.

Освен в Чикаго, Кармен на Надя Кръстева са аплодирали зрителите на много водещи световни оперни сцени като Виенската опера, Болшой театър, Deutsche Oper в Берлин, Амстердам, фестивалите Санкт Маргаретен и Савонлина и т.н.

Надя Кръстева е родена в София. Завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, специалност „Оперно пеене“, в класа на проф. Жасмина Костова, а след това специализира в академията на Борис Христов в Рим при Анита Циркети. Надя Кръстева е мецосопран.

Работила е в Държавната опера в Стара Загора. През 2002 г. получава покана от Виенската опера и Надя Кръстева бързо се превръща във водеща фигура и любимка на публиката във Виена, където дебютира като Фенена в „Набуко” и изпълнява с огромен успех почти всички големи мецосопранови партии като Кармен („Кармен”), Леонора („Фаворитката”), Адалджиза („Норма”), Сара („Роберто Деверьо”), Еболи (във френската и италианската версия на „Дон Карлос”), Мария Джезуалдо („Джезуалдо”), Улрика („Бал с маски”), Жулиета („Хофманови разкази”), Марина („Борис Годунов”), Прециозила („Силата на съдбата”), Мадалена („Риголето”), Олга „Евгений Онегин”, Сузуки („Мадам Бътерфлай”) и др..

Надя Кръстева гостува непрекъснато на най-престижните оперни сцени и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония – както с всички гореизброени роли, така и с партии като Далила, Амнерис, Принцесата („Русалка”), Венус („Танхойзер”), Реквиемите на Верди и Моцарт, Девета симфония на Бетовен, оперни гала концерти и солови рецитали.

През октомври 2013 г. Надя Кръстева дебютира и в Миланската Скала като Амнерис в „Аида”, а в календара й по-нататък следваха гостувания в Берлин със същата роля, както и с Прециозила в Мюнхен, Адалджиза и Жулиета във Виена, премиера на Кармен и др. Тя изпълни и ролята на Еболи в „Дон Карлос“ на сцената на Софийската опера и балет.

На 11 декември, 2014 г. Надя Кръстева  участва в премиерата на операта „Самсон и Далила” в  Софийската опера.

През месец ноември мецосопраното ще пее в премиерните спектакли на операта „Кармен“ от Бизе.  Почитателите на тази опера очакват с нетърпение Надя Кръстева като Кармен, ненадмината до днес циганска съблазнителка.Партньори