Skip to Content

Премиерата на „Сиси-душата на императрицата“ открива фестивала на оперното и балетното изкуство-Стара Загора 2017

Дата на събитието: 
Пон, 27/11/2017 - 19:00 - 21:00

Премиерата на неоромантичната опера „Сиси – душата на императрицата“ по музика и текст на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер ще се състои на 27 ноември 2017 година от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера и с това събитие ще бъде официално открито 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. 

Утвърденият през годините - единствен по рода си фестивал, който 

традиционно представя най-блестящите постижения на българското оперно и танцово изкуство, успя да разшири своя международен периметър като добави и щрихи от „цвета“ на операта в Румъния, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Учредяването на Балканска оперна мрежа преобрази фестивалния дух и очерта нови перспективи за сътрудничество и обмен. Един такъв предстоящ мащабен проект е българо-австрийската продукция „Сиси – душата на императрицата“, която ще бъде своеобразен връх в творческите амерения и търсения в развитието на фестивала.

Спектакълът се осъществява със съдействието на Министерството на културата на Република България, под патронажа на Н. Пр. Маг. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия в България, в сътрудничество с Музикално-продуцентска къща Холендер-Калкис – Виена.

Неоромантичната опера "Сиси - душата на императрицата" разказва за 

живота на една от най-колоритните личности в австрийската история - 

Елисавета Австрийска, наричана галено СИСИ. „Принцесата на Европа“ 

остава в историята с новаторската си философия и необикновен живот. Като една от най-възхитителните женски фигури за времето си, Сиси се 

противопоставя на ограниченията на своя изпълнен с блясък и фалш живот. 

Тя изпада във все по-дълбока криза и депресия и прави своя странен и 

краен избор – на императрицата-скитница. За да се стигне до нейния 

злополучен трагичен край – Сиси е убита на брега на Женевското езеро. 

Към днешна дата, австрийската императрица Сиси продължава да бъде за много поколения символ-легенда на свободолюбивата австрийска жена.

Снимка на изпълнителката на ролята на Сиси - сопраното Емилия 

Иванова в сватбената рокля с 13 звезди с камъни "Сваровски" в косите и в короната. Дизайнер Гендони, изпълнител на перуката - Янка Дойчинова. 

Фотограф Рад ДимитровПартньори