Skip to Content

Любомир Самарджиев - учителят - изложба в галерия Резонанс

Дата на събитието: 
Вт, 19/12/2017 - 18:00 - Нд, 14/01/2018 - 10:45

Любомир Самарджиев е дългогодишен живописец и преподавател в Средно специално художествено училище за изящни и монументални изкуства  „Цанко Лавренов“, а впоследствие и негов директор. Творчеството му се вписва по особен начин в многообразието на пловдивската школа с преклонението си към националните духовни ценности и непостижимото чувство за поезия, естетика и хармония. 
        Роден на 17.12.1937 г. в Пловдив. Завършва /1961/ Художествена академия - София, специалност живопис при проф. Ненко Балкански. От 1965 до 1972 г. работи и живее в Смолян, след това в Пловдив. Участва в общи и представителни изложби /Букурещ, Москва, Лайпциг, Хамбург, Мюнхен, Ленинград, Париж, Анкара, Истанбул, Атина/. Има множество самостоятелни изложби в България и чужбина. Умира на 09.08.1999 г.

„35 години са изминали откакто сме завършили класа на Любомир  Самарджиев през 1982 – втория випуск на Средно специално художествено училище за изящни и монументални изкуства  „Цанко Лавренов“. Като се има предвид изключителната роля на нашия учител, за изграждането ни като личности и художници, решихме да направим изложба, посветена на отишлия си без време изключително добър човек, художник и преподавател, който ни даваше това, от което имахме нужда в онази възраст на израстване и оформяне като индивидуалности.“

Това казват учениците от класа на Любомир Самарджиев, които продължават пътя на своя учител в сферата на изкуството:

Евгения Панчова – работи активно живопис и инсталации.

Онник Каранфилян – твори в сферата на графиката.

Светлозар Чавдаров – създава скулптурни творби.

Стоян Куцев –обогатява неконвенционалнотоизкуство.

След 35 години Учителят и неговите ученици си дават среща чрез своите произведения в галерия Резонанс.Партньори