Skip to Content

Първо четене за 2018-та: разговор с Николай Терзийски за романа "Отлъчване"

Дата на събитието: 
Вт, 09/01/2018 - 19:00 - 21:30
Издателство Жанет 45 и
Литературен салон Spirt and Spirit
Ви канят на първото издание в новата година на литературния формат за срещи със съвременни български автори 
Литературен салон Spirt and Spirit 
с първи гост 
 
Николай Терзийски
разговор за дебютния му  роман ОТЛЪЧВАНЕ
модератор Александър Секулов
клуб Петното на Роршах
Пловдив, ул. Йоаким Груев 36
вход свободен
Очакваме ви!
 

"Четенето на "Отлъчване" е като кръвопреливане. С всяка страница в читателя навлизат кръвни клетки от друг живот, от друго време, от друг свят, просмукват се в тялото му и стават негов живот, негово време, негов свят. И негова кръв. Има едно изречение, което минава през мозъка, но засяда като тромб в сърцето: "Знаем, че сме заложили щастието си, за да спасим смисъла си." То е в корена на всяка дума в този жестоко красив роман, сърцето спира да бие, докато го преглътне, но после знае защо отброява секундите. Единствено условие човек да приеме историята като своя, е да е от нейната кръвна група.

Кръвната група на "Отлъчване" на Николай Терзийски е българска и влива мощната си магична енергия във възраждащата се българска духовност."

Иван Кулеков

 

"ОТЛЪЧВАНЕ" - гледища, коментари, отзиви в "ТЕРЗИЛЪЦИ", блога на Николай Терзийскиhttp://terziyski.blogspot.bg/2017/08/blog-post.html

 

Литература: “Отлъчване” на Николай Терзийски

„Отлъчване” на Николай Терзийски ме развълнува дълбоко. След определен брой прочетени страници изпитвам нужда да си поема въздух. Прекъсна ли го осъзнавам, че не мога да дишам докато не го довърша....

...Този текст съдържа в себе си магията на живота съставена от неизбежността на срещата, силата на любовта, неотменимостта на ориста, лудостта на бунта, невъзвратимостта на загубата и съдбовната предопределеност на кръвта."

Гергана Янинска, http://www.formalno.com, 01.11.2017

Пълния текст прочете тук.

 

„ОТЛЪЧВАНЕ“ КАТО ИСТОРИЧЕСКИ И ЛИТЕРАТУРЕН ЗНАК

Дебютният роман на Николай Терзийски увлича със своя характер на сага. Пренатоварен може би с послания и герои, той сякаш иска да ни каже наведнъж всичко, което знае. Амбициозен, но с покритие, написан с талантлив и добър език, с плътно изградени характери и динамично водене на сюжетната интрига, „Отлъчване“ придава на класическия литературен слог съвременно светоусещане. С пиетет към историческия факт, родовата памет и фолклора, повлиян от Умберто Еко, може би от Дейвид Линч и със сигурност от толкова модерното днес фентъзи, дисциплиниран в школата по писане на телевизионни сценарии, Николай Терзийски поставя с „Отлъчване“ един свой хубав пръв знак в най-новата българска белетристика. Очакваме следващите знаци.

Виолета Тончева, http://kultura.bg/web, 10.08.2017

Пълния текст прочете тук.  

„Отлъчване“ – всеки от нас е отломък от нещо цяло

„Отлъчване“ е необходимо съкровище в съвременната българска литература. Вярвам, че прочетете ли го, не бихте ме опровергали. Предизвиквам ви! 

На представянето на книгата във Варна отидох без очаквания, а си тръгнах с надежда. Помислих си, че ако има такива млади, пишещи и мислещи хора в България, то ни чакат и по-добри времена..." 

Диляна Денева, www.azcheta.com,14.09.2017

Прочетете цялото ревю тук

„Отлъчване“ – приказка за магията на живота и любовта

„Отлъчване“ всъщност е сбор от няколко подобни истории. Всяка със собствен герой и сюжет, развиваща се в различно време. Езикът на разказите се променя спрямо разказвача им, но едно послание остава същото – за невъзможната любов и невидимата нишка на съдбата, която вплита хора, спомени и животи в картина, измислена от незнаен творец..." 

Цветомила Димитрова, www.azcheta.com, 02.10.2017

Прочетете цялото ревю тук 

Николай Терзийски: Обичта може да те направи безсмъртен, 06.12.2017

Интервю на Ани Клисарска с Николай Терзийски за брой 11/2017 на Жената днес 

Прочетете откъс от романа "Отлъчване" в Lira.bg.

https://lira.bg/archives/137194 Партньори