Skip to Content

"Най-сладка целувка" с послание за бъдеще - интервю с Нино Колева

Интервю с Нино Колева - студентка IVкурс в специалност "Акушерка" към Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София.

Здравей Нино, Благодаря ти за това, че ми разреши заснетият фотопортрет с твоята въздушна целувка да бъде изпратен за участие във фотоконкурса „Най-сладка целувка”. Написаното от теб послание  ни насочва към раждането на децата, към лекарската и акушерска помощ, с помощта на която на този свят се раждат, и ще се раждат  български деца. В тази връзка искам да те попитам:

Какво би казала в допълнение към твоето послание - като човек и акушерка - професионалист по здравни грижи?

- На първо място бих се обърнала с няколко думи към жените, бременните и родилките, които очакват раждането на техните деца. Стремежът да се роди здраво бебе и да се запази здравето на майката са основен двигател на акушерските грижи. Това е и моят личен професионален стремеж. Затова  този символичен жест – въздушна целувка е преди всичко както за раждащите се деца, така и към техните майки. За мен е от голяма важност майката да се освободи от спомена за родилните болки и да ги замени трайно с майчини милувки, запазвайки в себе си добър и вдъхновяващ спомен за раждането на рожбата. А защо не и спомен за раждането на нейните рожби, ако те са родени като близнаци или тризнаци. Бременните жени и родилките трябва да вярват в това, че акушерката не натрапва мнението си, но дава съвети. С нея може да се споделя всичко, което вълнува родилката. Може да ѝ се задават въпроси, на които акушер-гинекологът няма време да отговори. Търпението и отзивчивостта са първите сигнали, че пред родилката стои доверен и загрижен за нея човек.

- А има ли какво да кажеш на бащите на новородените деца?

- Да, имам. Не е достатъчно да се чувстваш като баща – само защото си създал дете. Бащинското чувство е също така важно като майчиното. То не идва автоматично с раждането на детето, а с участието на бащата в грижите за новороденото дете.

- В съвременният живот не са малко случаите, в които майките на новородените деца нямат сключен граждански брак и живеят с бащите на новородените деца в съвместно съжителство. От тази гледна точка какво според теб е от особена важност?

- Отговорността както за създаването на деца, така и за тяхното отглеждане изисква ангажираност и на двамата биологични родители на детето. Често пъти  припознаването на детето от неговия баща – биологичен родител е от особена важност за неговото бъдеще. То е и незаменима подкрепа за отглеждането му от майките – когато те сами се грижат за своите новородени деца.

- Какво е твоето мнение и професионална позиция към нежеланата бременност?

- Този проблем е трайно актуален за всяко едно общество. Затова акушерката е призвана като специалист по здравни грижи да има широк кръгозор, а нейните знания да достигат под формата на умело поднесени открити уроци сред подрастващите. Именно с тази цел моите лични усилия са фокусирани в провеждането на серия от открити уроци, сред ученици в столицата и в страната. Те стартираха от столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов", а чрез тях се представя  професията на акушерката. Тези открити уроци  включват информационен панел.  Чрез него личните ми професионални усилия са ориентирани към тийнейджърите. Това е една от формите, в които те  трябва да бъдат запознавани с опасностите, свързани с безразборния секс, с риска от полово предавани болести, с нежелана бременност и аборт в юношеска възраст.

- В каква насока могат да бъдат развивани в бъдеще тези открити уроци?

- Студентското обучение в Медицинския университет – София предоставя значителни възможности за доразвиване на тези идеи и добри практики. Затова следващата ми цел се изразява в това да създам и реализирам като автор на самостоятелна ПРОГРАМА, която има за цел да оптимизира процеса на формиране на знания за безопасен сексуален живот и превенция на полово преносимите заболявания сред тийнейджърите.

- През 2016 година за своята цялостна дейност получи приза „СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА” на Факултета по обществено здраве на Медицински университет София, а в края на 2017 година НОМИНАЦИЯ за Националния приз „Студент на годината 2017”.

-В тази връзка е и следващият ми въпрос: Как се насочи към акушерската професия?

 - Да усетиш живота в ръцете си... това е акушерската професия! За да вършиш работата си с душа и сърце, трябва да го носиш отвътре! А аз винаги съм искала това, още от малка.

Не виждам по-благородна професия от тази да бъдеш до жената, когато тя става майка и вижда рожбата си за първи път. Затова вярвам, че акушерската професия е призвание, тя е дарба, но и голяма отговорност, което изисква човек да ѝсе посвети изцяло.

- Последният въпрос е свързан с предизвикателството да бъдеш едновременно до своя любим човек в  дуета NAZAR & NINO. И същевременно да бъдеш след участниците в създаването и изпълнител на първия ХИМН НА АКУШЕРКИТЕ. Разкажи ни нещо повече за това, какво символизира този химн?

-  В акушерската професия е много важно да имаш самочувствие, а за да има самочувствие една акушерка трябва да има теоретични знания. Защото всяко раждане е предизвикателство, защото никога не се знае как ще протече и завърши!

     И както пея в „Химна на акушерките” – „ …и никога, никога не се предава! Като добри вълшебници чудо творим – на хората радост и щастие да дарим!” В нашата професия, ако нямаш любов, която да можеш да даваш, няма как да ти се отдава, а когато намериш и обратната връзка... няма такова удовлетворение от работата ти! 

 

10.01.2017 г. Интервюто взе ВЯЧЕСЛАВ ПОПОВ –

член на Съюза на журналистите в България ”Подкрепа”,

прес-карта №660

Още снимки: 


Партньори