Skip to Content

Раздадоха наградите за Конкурса за нова пиеса на НБУ

Две пиеси си поделиха голямата награда на Конкурс за нова пиеса на НБУ на тема „Родината“

На 26 февруари на тържествена церемония в галерия УниАрт Ректорът на Нов български университет проф. д-р Пламен Бочков  връчи за втори път наградата на Конкурс за нова пиесана НБУ. Темата на тазгодишния конкурс беше „Родината“. За наградата се състезаваха 60 пиеси.

Академичното жури в състав проф. Виолета Дечева, д.н. (председател), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н., проф. д-р Светла Христова и доц. Снежина Петрова присъди голямата награда на конкурса на две пиеси: „Исмаил“ на Ясен Василев и „Пет“ на Таня Шахова.           

В мотивите си журито изтъква, че решението да подели наградата е ясен израз на подкрепата, която Конкурс за нова пиеса по този начин дава на два еднакво провокативни към сцената типа драматургично писане, които същевременно представят два много различни погледа към болезнената днес тема за родината и родното. Решението отразява убеждението, че  днес повече от всякога е нужно да мислим своята идентичност в една  по-универсална перспектива без да забравяме преосмислянето на националните си митове.

Освен паричната премия на стойност 3000 лв., която ще си поделят наградените автори, те получават сертификати и правото на Университетския театър на НБУ на първа сценична реализация.

Всички номинирани пиеси в тазгодишния конкурс ще бъдат публикувани в специален том „Пиеси за родината“. В първата част на конкурса техните автори участваха в едноседмична Лаборатория за писане на пиеси, водена от режисьора Явор Гърдев.

На гала вечерта в театъра на Нов български университет се състоя и премиерата на пиесата, спечелила миналогодишното издание на конкурса с тема „Справедливостта“, а именно пиесата „Изход“ на Йоана Мирчева. Режисурата е на Гергана Димитрова.

Конкурсът се финансира изцяло от Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университетПартньори