Skip to Content

Театър ВЕСЕЛ на 20 години

Дата на събитието: 
Сб, 10/03/2018 - 11:00 - Сб, 31/03/2018 - 13:45

През март във Велико Търново ТЕАТЪР ВЕСЕЛ отбелязва 20 години артистична дейност! Сценичните събития са програмирани в афиша на популярната трупа и ще бъдат представени в камерната зала на НЧ  „Искра” в старата столица.

„Цветна приказка”е първият спектакъл, който ще се играе на 10 март от 11,00 часа. Представление за най-малките илиприказка за цветята, които първи се пробуждат за големия пролетен празник. Смелите кокичета Кок и Че, заедно с красивата и суетна Теменужка, с веселия Кукуряк, с талантливия Минзухар и Слънцето побеждават Страшния студ и  посрещат Пролетта.

„Честит Рожден ден! 20 години ТЕАТЪР ВЕСЕЛ…”е акцентът в юбилейния афиш. Атрактивният спектакъл е за всички зрители на търновските кукленици. На 17 март от 11,00 часа на сцената ще излязат герои от пиеси, които вече 20 години вълнуват, забавляват, изненадват и очароват най-вярната публика в Търново, в цяла България и зад граница. Празничният спектакъл е със свободен вход за всички любители на кукленото театрално изкуство.

„Принцесата и граховото зърно”е класическото заглавие, предвидено в  афиша за 24 март от 11,00 часа. Това е една история, чиято идея за истинската стойност на човека е актуална във всички времена. Само сърцето има способността да усети и познае истината... Спектакълът е представян на театрални форуми в България, Сърбия, Румъния.

„Хитър Петър”е последното представление, което ще гледат зрителите в навечерието на Деня на хумора и шегата. На 31 март от 11,00 часа ще се състои  вълнуващата среща на малките зрители с популярния български герой и неговите опоненти – Попа, Чорбаджията и Попадията. Фолклорни игри, пословици и поговорки, загадки и народна музика са акцентите в спектакъла, които оформят неговата самобитност.

Първата премиера на ТЕАТЪР ВЕСЕЛ е през 1998. Спектакли на ВЕСЕЛ са участвали на театрални форумив България, Испания, Австрия, Чехия, Малайзия, Словения, Румъния, Китай, Сърбия, Полша, Русия, Молдова, Тайланд, Мароко, Армения,Италия, Казахстан. Проекти на театъра са реализирани с подкрепата на Министерство на културата, НФ „Култура”, РРЦК „Фабриката”, Швейцарската културна програма в България и Община Велико Търново. Някои от спектаклите се играят на испански, руски, английски и румънски език.

ТЕАТЪР ВЕСЕЛ е удостоен с Награда на детската публика в Астана (2017), Награда за най-добър спектакъл в Кучинг (2015), също и в Банкок иКишинев (2014); Награда за актьорски дует в Москва, Награда за режисура в Сибиу, Награда на спонсора на фестивала в Омск, както и Награда за актьорски дует в Ямбол (2013); Награда за разпространение на универсалните културни ценности в европейското пространство в Галац иСпециалната награда на журито в Шанхай (2010); Награда за атрактивен спектакъл в Букурещ (2009); Награда за най-добър оригинален спектакъл в   Прага (2007).Партньори