Skip to Content

Владимир Караджов за "Етиопска приказка"

Владимир Караджов: "Пишех на плажа, пишех на терасата, в кафенето и пак на плажа.Не можех да правя нищо друго, не можех да се фокусирам върху друга тема – само историята ми беше в главата. "

Нека ви разкажа за това как се случиха нещата. Как стана така, че един географ започна да пише и издаде първата си книга.

Етиопска приказка се появи на бял свят на 21 Октомври 2017 година. Вече се разпространява по мрежите за дистрибуция чрез книжна борса Болид, а тук за пръв път имам удоволствието да Ви съобщя, че в момента тя започва да се предлага въвверига книжарници Хеликон.

Защо „Етиопска“ и защо „приказка“?

Етиопска – заради звученето на думата Етиопия. Малко е странно, но беше точно така. От както бях дете, имаше няколко думички, които ми звучаха вълшебно. Една от тях бе думата Етиопия. Винаги съм харесвал тази дума.

Приказка – защото като малък бях запленен от една книга със заглавие „Индийски приказки“ – богато илюстрирани с чудесни картини, която съм чел и препрочитал много пъти.

Затова, когато започна всичко, през 2014-та година знаех, че аз ще напиша „Етиопска приказка“. Заглавието го бях измислил една година преди да измисля историята. Получи се прецедент – авторът да знае заглавието преди историята.

Мечтата обаче, да напиша книга се зароди през пролетта на 2013-та година. Тогава, с група ученици бяхме на състезание. В София направихме разходка из центъра и тогава, на Витошка, аз попаднах в една чудесна книжарница – Greenwich Book Center. Тя беше на 2 етажа, имаше кафене в средата й, в което хората пиеха капучино и четяха, а щандовете бяха отрупани с хиляди и хиляди книги – цветни, гланцови, тънки и дебели, пъстри, с меки и твърди корици – огромно разнообразие. По онова време четях Фредерик Бегбеде и неговата „Любовта трае само 3 години“ – малка бяла книжка с 3 цветенца на корицата. Изведнъж си помечтах силно – как исках една от тези книги тук да бъде моя – да е написана от мен, да видя изписано името си на корицата. Желанието беше мигновено и много силно. Малко по-късно си купих пишеща машина. Тя струваше само 25 лева от ОЛХ и беше червена и красива. Няколко дни по-късно, легнал на земята в стаята си написах първия си разказ, непубликуван все още никъде, дори онлайн на сайта ми.

През 2015-та, август, в Бургас, 2 години след мечтата и 1 година след измисляне на заглавието, идеята за книгата дойде внезапно, почти насън, в мига на събуждането. Като проблясък си спомних Съкровището – аз съм го знаел много преди това – най-голямото на света – и представете си огромната ми изненада – та то е открито точно там! Тази мисъл мина през мен като мълния, внезапно се разбудих. Историята започваше да се оформя в мислите ми. От този момент поривът се роди! Веднага се обзаведох с красив тефтер и тънкописец (така се пише по-мързеливоJ), и започнах да пиша! Пишех на плажа, пишех на терасата, в кафенето и пак на плажа.

Не можех да правя нищо друго, не можех да се фокусирам върху друга тема – само историята ми беше в главата. Тя ме завладя напълно. Аз строях светове, измислях, учех, прилагах знания – съсредоточен само в целта!

По това време, спомням си, че научният ми ръководител - проф. Шишманова често-често ме подсещаше по телефона и имейла, че трябва да довършвам дисертацията си, и ми се караше, че върви бавно, но аз буквално не можех да мисля за друго и да се настроя на друга вълна.

Прибрах се в Благоевград и продължих да пиша. Вече не на пясъка на морето, а в зеленината на гората – най-вече в парк Бачиново. Издирих много факти, исторически събития, личности и места, изградих света на Матео на базата на достоверното.

Книгата се написа буквално на един дъх! Ръкописно, лист след лист, тя почти не претърпя корекции в сюжета.

Аз ставах все по-щастлив и радостен докато я пишех, защото си представях емоциите на хората, които един ден ще я четат. Бях безкрайно вдъхновен!

Един хубав ден книгата бе завършена. Беше есента на 2015-та година.

И тогава, тъкмо когато си я представях отпечатана и в книжарниците, събитията се обърнаха!Без да навлизам в подробности как и защо, но последва една дълга пауза, в която книгата стоеше като ръкопис у дома и бе четена само от най-близкия кръг хора. Техните отзиви бяха възхитителни. И точно това ме убеди, че книгата си струва, и макар още нищо да не се случва, един ден тя ще излезе на бял свят. Защото светът има нужда от нея, от нейното послание и от примера на героя.

Паузата продължи цели 2 години.Но тя беше полезна.Помогна ми да погледна по-безпристрастрастно на книгата, да търся пропуски в нея и т.н. Идеята и мечтата бяха все така силни, аз действах активно за сбъдването й, и един прекрасен ден през Юли 2017-та, нещата потръгнаха.

Беше именният ми ден – 15-ти Юли.Внезапно, както разговаряхме с Билянка, ни дойде идея – мисля, че беше нейна – кой да ни бъде редактор. Намерих контакти на проф. Ракьовски, разговаряхме и някак го убедих, на чист ентусиазъм. Той прие, даде чудесни идеи по оформлението и за други неща.

Биляна започна да рисува илюстрациите, купихме много бои, четки, блокчета, художнически неща… Заедно измисляхме сюжетите на илюстрациите, след което тя твореше, а аз оставах винаги възхитен от резултата. (Тук виждате някои от картините в книгата, не всички, за да е интересноJ) Някои илюстрации тя измисли и без моя помощ, и те са дори най-красивите!

Появи се издателство, което да издаде книгата. Работихме здраво по предпечата, странирането, илюстрациите и дизайна на корицата. Тази, която виждате сега е от 8-мата редакция. Концептуалната идея беше наша, а с безценния опит и професионализъм на Нейко Генчев външният вид на книгата стана възхитителен!

Ако бях издал книгата през 2015-та, тя нямаше да изглежда така – нямаше да има илюстрации, щеше да бъде с по-обикновена корица, може би с по-различен текст. Така че – чакането си заслужаваше всеки миг!

Но какво се лсучи през тези 2 години? Ще ви разкажа.

Изпращах книгата на различни издателства в определено темпо, а то не е много бързо. Не ти е позволено да изпращаш едновременно на няколко, тъй като ако я харесат от две или повече места ще се получи неудобно положение. Някои издателства имат срок за отговор от най-малко 3 месеца, други отговарят по-бързо, а трети въобще не се ангажират с отговор и те оставят във висящо положение. Етиопска приказка беше отхвърлена от точно 16 издателства. Така минаха две години.

В момента нашата книга е в книжарници Хеликон, Bookpoint, Ozone.bg, Български книжници и на много други места.

Нарочно оставих цената й остъргана до минимум, и аз едва ли ще печеля повече от някакви стотинки на брой, но съм радостен, че тя ще бъде достъпна за читателите. Това е и част от посланието, което книгата носи в себе си.

Качеството на изработка е разточително – 3Д корица с частичен УВ-ламинат, прегъвки, цветни илюстрации – и струва само 10 лева. Опитайте да намерите днес нова книга по книжарниците на цена под 15-16 или дори 20 лева. Някои стигат до 25-30, и то черно-бели. И в това отношение сме перфектни!

 

Владимир Н. Караджов – автор

24.02.2018

 

Благоевград



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT