Skip to Content

„Хавра“ от Захари Карабашлиев е романът на годината на Фонд „13 века България“

На 9 май в Литературен клуб „Перото” се проведе церемонията по връчването на Националната литературна награда за български роман на годината на Фонд „13 века България“, най-авторитетната литературна награда в страната.

Фаворит на журито (в състав Владимир Зарев(председател), проф. дфн Амелия Личева,Марин Бодаков, доц. дфн Пламен Дойнов и доц. д-р Борис Минков заслужено стана вторият роман на Захари Карабашлиев„Хавра“.

            Наградата беше връчена на автора на церемония в клуб „Перото“ на НДК от зам. министъра на културата Румен Димитров, а самият Захари Карабашлиев призова всички присъстващи към борба срещу невежеството и изтъкна, че това е единствената война, която заслужава да водим. Той благодари на журито и призна, че не е очаквал романът му да спечели престижната награда, но е горд да е бил номиниран заедно с  „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов, „Невидими“ на Наталия Делева, „Пътят към Тива“ на Яница Радева, „Фини прахови частици“ на Ангел Игов и „Чамкория“ на Милен Русков.

Издателство „Сиела“ благодари на Захари Карабашлиев за доверието и се гордее с отличието му. Литературнияттрилър в духа на Пол Остър и Иън Макюънза кратък период успя да завладее сърцата на хиляди български читатели и да ги направи съпричастни към личната съдба на една от ключовите фигури в нашата история – Джанюариъс Макгахан, както и към битката за справедливост на младия Никола, завърнал се във Варна след мистериозната смърт на баща си и изправен пред една променена, апатична и гротескна България.

Там, където история и настояще се срещат, любов и гняв се надбягват и истината търси своето възмездие, ще откриете едно от много значения на „Хавра“. Или свое собствено такова.

Още снимки: 


Партньори