Skip to Content

Честване на Международния ден на музеите в Перник и Кюстендил

Дата на събитието: 
Ср, 16/05/2018 - 17:00 - Пт, 18/05/2018 - 21:45

Музеен комплекс „Св. Георги“, Кюстендил

Гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Перник

„Храмови иконописания от Пернишко”

Изложбата „Храмови иконописания от Пернишко” представя образци на българската възрожденска  живопис от периода XVIII-XIX  век. Включени са 23 икони и част от апостолски ред, съхранявани във фонда на РИМ – Перник. Преобладават творби на майстори от Самоковската художествена школа като Христо Димитров, Димитър Зограф, Йоан Иконописец, Никола Образописов. Образите на св. Богородица, Христос Вседържител, св. Йоан Кръстител, св. Иван Рилски, светци войни и др. отразяват високото майсторство на зографите, работили в Пернишко, Трънско, Радомирско и Брезнишко. Тези творби свидетелстват и за изключително важното място, което жителите на Пернишко са отредили на своите храмове, като за изписването им  се стремят да привличат едни от най-добрите за времето си майстори.

         Изложбата е допълнена и с църковна утвар – кандила, напрестолни кръстове, просфорница, които са в употреба по българските земи през XIX  век.

         Заповядайте на нейното откриване на 16 май 2018 г. в 17:00 ч.!18 май 2018 г., 17.00 ч.  

Представяне на книгата „Кюстендил. Военната столица на България през Първата световна война“ на доц. д-р Ангел Джонев в Килийното училище.

Книгата ше бъде представена от проф. д-р Веселин Янчев, СУ "Св. Климент Охридски"   Организират:  Община Кюстендил и Регионален исторически музей – Кюстендил

Добави още снимки: 


Партньори