Skip to Content

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!

На 24-ти май ние почитаме делото на светите братя Кирил и Методий - създателите на азбуката глаголица – първата азбука, която служи за писменост на староцърковен славянски език.

Въз основа на глаголицата бе създадена кирилицата, която се използва и до днес в различни славянски езици. Св. св. Кирил и Методий развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи. Те променят развитието на културния и духовния живот в Източна Европа.

Българската азбука е в основата на писмеността на много други славянски народи и е една от трите официални азбуки на Европейския Съюз редом с гръцката и латинската.

За нас е гордост да сме потомци на Светите братя. Използвайки кирилицата, ние продължаваме тяхното дело днес, а това означава, че то ще живее утре.

Нека културата и образованието бъдат приоритет в живота на българите, защото чрез културата ние пазим нашата идентичност, а чрез образованието преоткриваме нови хоризонти на нашите възможности.

Нека да има мир, да бъдем здрави и да пазим родното!

 

С уважение, Юрий Граматик Председател на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“Партньори