Skip to Content

Матера гостува в Пловдив

Франко Ди Педе е роден в Матера през 1937 г. Живее и работи в Матера. През 1956 г. завършва Училище по изкуствата в Неапол. Учи в Академията по изящни изкуства и Факултета по архитектура в Неапол.
В периода 1957-1981 г. е учител по рисуване в гимназиите  в област Матера. През 1964 г. отваря галерия за модерно изкуство, която по-късно е наречена Arti Visive. Интересите му покриват много полета: архитектура, рисуване, скулптура, мебели и дизайн. Като пазител на културата, стремящ се да пази, възражда и консервира известния район „Саси“, организира серия от документални изложби в чужбина /САЩ, Канада, Австралия, Япония, Китай и в Европа/, за да предизвика международен интерес към този уникален хабитат.  Публикувал е монографии и книги върху местната история. Той е директор на Визуално арт студио, и създател на международна изобразителна платформа в своето Училище за работа с варовикова скала.
Самостоятелни изложби 1966-2001 г- в Болоня, Милано, Неапол,Ню Йорк, Сидни, Щутгарт, Хамбург, Страсбург, Копенхаген и др. Негови творби се намират в музеи и частни колекции в Италия и чужбина. Много критици са писали върху изявите на Ди Педе.
                                                                       


Партньори