Skip to Content

Дебют на Емилия Иванова / Лучия ди Ламермур/ на сцената на Народния

Дата на събитието: 
Вт, 05/06/2018 - 19:00 - 21:30

Летящ старт с оперните конкурси „Опералия“ и BBC Cardiff Singer of the Worldв Кардиф, специализация в Сполето, Италия, солистка в операта в Бон в продължение на няколко сезона, триумфални успехи на престижни европейски сцени, включително и Болшой театър, Москва – това е накратко възходящият професионален път на Емилия Иванова - певица, с която всеки уважаващ себе си оперен театър може само да се гордее. От 2017 година Емилия Иванова е солистка на Държавна опера-Стара Загора, където направи блестящ дебют в ролята на Сиси в премиерното представяна на неоромантичната опера „Сиси – душата на императрицата“ от съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер, следват  участия в новогодишния концерт, оперната гала с Веселина Кацарова, „Реквием“ на Моцарт, „Риголето“ и др. С всяка своя изява очарователното сопрано предизвиква овациите на публиката, възхищението на меломани и критици, искрен възторг на колеги, диригенти, режисьори. Ролята на Лучия ди Ламермур е бленувана роля за талантливата певица и тя очаква с нетърпение своя дебют със състава на Старозагорската опера в София. Ариите на Лучия вече са ѝ донесли международно признание на конкурсите в Кардиф и Опералия. Сега й предстои да се превъплъти в  любимата роля, с която се разминава години наред.

В спектакъла на 5 юни на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ Емилия Иванова ще си партнира с украинския тенор Назар Тацишин /ученик на световния български тенор Калуди Калудов/, именитият български бас Юлиан Константинов ще бъде Раймондо, солистът на Варненската опера Свилен Николов ще се представи в ролята на Енрико. Участват още солистите Георги Динев, Пламен Долапчиев, Нели Нечева, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, деца от ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Творческият екип на постановката на операта „Лучия ди Ламермур“ /режисьор Огнян Драганов, сценография Димо Костадинов, художник костюми Салваторе Русо от Италия/ получи през 2016 две награди: наградата „Стара Загора“ и „Кристална лира“ на СБМТД и Класик ФМ радио.

ЕМИЛИЯ ИВАНОВА прави впечатление още в ранна детска възраст със своите музикални заложби и никой не се съмнява в нейното професионално бъдеще. Родена в Украйна, преди да тръгне на училище, педагозите са насочили родителите й да изберат музикален профил за своето дете в първи клас.  Емилия живее и учи в Харков до шести клас. На 13 годишна възраст – вече е във Враца със семейството си. Талантът й не остава незабелязан и тя е насърчавана от своята учителка Маргарита Малджанска /майката на известното българско сопрано Цветелина Малджанска/. Маргарита Малджанска е категорична, че Емилия трябва да пее. Свързва я с Реса Колева /педагожката на световното мецосопрано Веселина Кацарова/, с която взима няколко урока. Подготвя се да кандидатства в Музикалната академия в София, приемат я веднага и завършва в класа на проф. Благовеста Карнобатлова. Още като ученичка и като студентка печели различни национални конкурси за млади оперни певци. 2008 е ключова в нейния живот – избрана е от журито на конкурса „Нови гласове“ и ѝ се дава възможност в продължение на една година да работи в Софийската опера. Тогава печели и втора награда на конкурса в Сполето, Италия. Налага се да избере и тя заминава за Италия. Сполето е изключително привлекателно място за младата певица. Конкурсът предлага две години специализация, която включва сериозна подготовка в майсторски класове с Ренато Брузон, Соня Ганасси, Бернадет Манка ди Нисса, Тереза Берганца и др., както и по актьорско майсторство. В Сполето Емилия Иванова прави запомнящи се дебюти в ролите на Джилда от „Риголето“, Адина от „Любовен еликсир“, Камилетта от бароковата опера „Дон Фалконе“ и др. През 2009 печели конкурса в България за участие в конкурса BBC Cardiff, стига до финал. През 2010 е финалистка на конкурса "Опералия" заедно със Соня Йончева /която печели това издание на конкурса/. Финалът на конкурса се сьстои в Миланската Скала под диригентството на Пласидо Доминго.

От 2010 до 2013 Eмилия Иванова е солистка в Операта в Бон, Германия. Сопраното е горещо аплодирана в ролите на Амина от „Сомнамбула“, Амина от „Русалка“, Церлина от „Дон Жуан“, Сузана от „Сватбата на Фигаро“, принцеса Нинета от „Любовта към трите портокала“, Гретел от „Хензел и Гретел“, в различни модерни и класически постановки на барокови и съвременни автори, класически концерти и концерти с поп изпълнители. Изявява се на различни оперни сцени в Холандия, Полша, Русия и Италия. През 2015 г. участва в първото сценично представяне на "Dona nobis pacem" от Бах, която се сьстои на историческата сцена на Болшой театър, Москва под режисурата на Владимир Василиев. Емилия Иванова има специално отношение към сакралната и кантатно-ораториална музика и богат репертоар.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT