Skip to Content

Рихард Вагнер ще звучи в пещерата "Магурата ”

Дата на събитието: 
Пт, 27/07/2018 - 11:00 - Нд, 29/07/2018 - 15:00

 Спектакълът - част от фестивала „ Опера на върховете ” на Белоградчишките скали  ще се играе на 27, 28 и 29 юли от 11 часа в пещерата „ Магура ”.

 Това е едно от специалните събития на фестивала, което Софийската опера и балет подарява на посетителите му. Уникалната по своята същност – пещерна импресия в три части „ Вагнер – Магура ” разказва по незабравим за публиката начин история за Богове, Великани, Джуджета и Валкюри. Чрез музиката на Вагнер зрителите могат в продължение на два часа да станат свидетели на магични преживяввания, претворени в сцени от оперите на Вагнер, които се играят в пещерата, споделя авторът на нестандартната идея и режисьор на спектакъла академик Пламен Карталов.  И допълва, че е бил провокиран за реализацията на този проект и от исторически факт, а именно – от желанието на баварския крал Лудвиг Втори да слуша музиката на Вагнер не само в покоите си, но и в пещера. Тя звучи и досега под изкуствено оформените скални сводове в парка на двореца Линдерхоф, построен от владетеля, разказваоще  академик Карталов. Той очаква посетителите на пещерната импресия да усетят чувството за приключение, което ще им  предложи  естественият природен декор и магичната музика на Рихард Вагнер. Приключение, което ще завърши с една от най – изпълняваните части от опери на композитора – „ Ездата на Валкюрите ” и с дегустация на вино, произведено и съхранявано в регионалната изба „ Магура ”.

 Чувствата и емоциите на Богове, Великани, Джуджета и Валкюри пред зрителите ще представят артистите: Николай Петров, Даниел Острецов, Илия Илиев, Красимир Динев, Стефан Владимиров, Петър Бучков, Силвана Пръвчева, Ангелина Манчева, Ирина Жекова, Лилия Кехайова, Ина Петрова, Мариела Александрова, Цвета Сарамбелиева, Александрина Стоянова-Андреева, Благовеста Мекки-Цветкова, Мартин Илиев.

Билети могат да се закупят на касата на Софийската опера, в Туристическия информационен център – Белоградчик, МОЛ Видин и в мрежата на Easy Pay.Партньори