Skip to Content

Ден на милосърдието в музей Земята и хората

Дата на събитието: 
Пон, 06/08/2018 - 10:00 - 18:00

На 6 август 2018 г се навършват 73 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

            Всяка година на 6 август в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“- София  се експонира „Камъкът от Хирошима”  Камъкът е основна част от церемонията за националното отбелязване на годишнината“, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки.

„Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, който през 1945 г. е бил в близост до епицентъра на атомния взрив. По-късно 188 подобни къса от настилката са демонтирани, като върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон. През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ каменните късове – единствените оцелели свидетели на атомния апокалипсис, са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир за цялото човечество.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България, с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

            Всяка година възпоменателната церемония представлява не само поклонение пред многобройните жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

            Тази година „Денят на милосърдието“ се провежда на 6 август (понеделник) от 10.00 до 18.00 часа в зала „Гигантски кристали“ на музея и включва:

•          Поднасяне на цветя пред „Камъка от Хирошима“.

•          Постерна изложба.

•          Написване на лични послания за мир върху специална бланка.

 

Вход свободенПартньори