Skip to Content

Официално представяне на книгата на Теодор Тодоров за българите гарибалдийци

Дата на събитието: 
Пон, 20/08/2018 - 18:30 - 20:45

Книгата на Теодор Кирилов Тодоров излезе от печат на 20 април 2018 г., сякаш по поръчка за 142-тата годишнина от Априлското въстание. При това книгата е посветена на 140 години от освобождението и Руско- турската  Освободителна война -1877-1878 година. 

 

Тя е плод на три години неуморен труд и архивни изследвания на историка Теодор Тодоров, който доскоро преподаваше и в едно от училищата ни в Рим /Ватикана, но  го напусна в знак на протест срещу новата протурска линия там и днес се занимава с друга близка до учебното дело деятелност. Паралелно с това рисува и изработва сувенири в своята асоциация за художествени изделия в Тиволи ,,Креационе артистичи'', където заема длъжност артистичен художествен ръководител. 

 

Книгата ,,По следите на българските гарибалдийци'' е 1480 стр., а от тях 150 стр.  са  само  приложенията със снимки и рисунки. Тези приложения включват паметни снимки на герои, събития, карти на бойни действия, въстания, както от историята на България, така и на Италия, а също и на цяла Европа.

 

Накрая на всеки от томовете има приложения, които включват и снимки от италианския музей на гарибалдийската слава на Рим, хълм Джаниколо, а също оръжия от епохата и униформи, лично рисувани от авторът. Идеята на автора е чрез рисунки и скици на    униформите на въстаниците да възпитава родолюбие в подрастващото поколение и най -вече да позволи на редица родни уредници на музеи и любители колекционери да ушият по този модел гарибалдийски униформи за нашите  Възрожденски музеи или пък да се сдобият с конкретни образци на оръжията от гарибалдийският период.  

 Първата премиера на книгата бе в Рим на 20 май 2018 г.в зала ,, Пиацца Дей Фиори - 4''. Съвсем близко е мястото, където през  август 1876 г. се събра цялата италианска общественост начело и с ген. Джузепе. Гарибалди за да даде вот за българската свобода - събореният отдавна театър ,,Театро Аполо'', където за пръв път светът научи за издевателствата над българския народ. Само Теодор Тодоров досега /и в книгата си/ издига хипотеза, че тогава Рим отново е бил посетен от Капитан Петко войвода, за да издейства помощ за народа си, мисия тайна, но продуктивна наравно с тази на Балабанов и Цанков. 

 

За пръв се разбра, че българите, участвали в движението за обединение на Италия и изобщо в гарибалдийството   са   над 6500,  а не 70 на брой, както се твърдеше доскоро.

Информациите за родни гарибалдийци досега бяха морално стари, защото говорихме за 20-30 известни ни имена, а има податки за цели полкове, но много сведения са изгубени защото за 140 г. никой не е описал този казус. Реално една голяма част от по респектиращите поборници са идвали или воювали в Италия, от тук е и мотото ,,Свобода или смърт" и ред заемки в уставите на БРЦК/ТЦБК през годините и дори трикольорът като идея.  

 

Тодоров днес оборва старите български закостенели хипотези за участия на 70-80 човека с конкретни данни.  Ст. Дуньов е тръгнал от Банат с 170 души, а в Италия те са достигнали 400, някой си поручик Порчев тръгва от Цариград за Италия с кораб и 250 гарибалдийци само българи. Още за Крит само в един курс Капитан Петко води около 80 българи гарибалдийци от Македония и Тракия,а Общи с нов контингент от 141 човека още 39 българи.  Един идва, друг си отива но на Крит има поне докъм 280 българи да се се били с известна относителност, но само за там пък знаем жертвите - 6 убити и 2 ранени само от наша страна. Най-дейно на територията на Италия българи са участвали в 17 дивизия ,,Медичи'', 2 батальон /реджимент/ бригада  ,,Ебер' '/Еберхард/ , основно с частите на ген. Нино Биксио и полк. Стефан Дуньов, потомък на български католици от 18 век от свищовските села, а не както се смята от 18 век от Чипровци. И тук се оказва пак   ,,сме си написали небивалици''за историята досега,защото дедите на този ,,колонел ''са именно от там,а не от Чипровци и то о регистрите на град Винга. Подобни    пряки   инсинуации на забъркване забелязва самият автор на книгата за да предпази историята от неясноти тях ги   има и по отношение на  Димитър Общи, че видите ли си пиел кафето и дружил с разбойника Фра Дяволо дефакто още преди да е роден, а някой си Г.Караискаки организирал едва ли не  гръцкото национално въстание, без да се държи сметка, че този ,,Караискакиев'' няма общо с онзи другият и то пак по тази причина - ,,Най-малко хронологически - казва Теодор - нашите драскачи са допуснали груби грешки,а с това не правят услуга на науката, а напротив я ощетяват с небивалици!''

 

 

Първото представяне в България на книгата беше в  библиотеката в  Димитровград като дарение  с  посвещение от автора и с любезното съдействие на димитровградчанката Веска Георгиева.

Леля Веска, както и казваме беше един от поръчителите и спомоществователите на тази мощна книга от близо 1500 страници. Димитровградската библиотека ,,Пеньо Пенев'' е вече първата приела във фонда си книгата. 

Представянето на книгата на 20 август ще е официалната премиера на изданието у нас. Ще имаме щастието лично авторът историкът Теодор Тодоров да представи двутомника по време на краткото си пребиваване в родината.

Вход свободен.

Заповядайте!

 

На втората снимка Авторът дарява книгата си на правнучката на Гарибалди Аннита Гарибалди Жанет.

Добави още снимки: 


Партньори