Skip to Content

Теодор Тодоров представи "По следите на българските гарибалдийци" в София

На 20 август в София се състоя официалната премиера в България на двутомника на историка Теодор Тодоров „ По стъпките на българските гарибалдийци”.
Авторът лично представи своята книга, плод на тригодишен труд и дългогодишно проучване в италиански и български извори.
Повод за написването е фактът, с който се е сблъскал, както и повечето запознати с книгата, е че всъщност от обща култура и от уроците по история ние знаме за 70-80 българи, присъединили се към четите на Гарибалди, а истината е че те са поне 6-7000 в различните периоди на гарибалдийството. Една тема, която е изключително слабо проучена.
Теодор Тодоров се спря само на няколко конкретни имена, с историите, които е проследил. Показа саморъчно изработени табла, карти, рисунки – и за пътищата , и за облеклото на гарибалдийците.
Интерес имаше към по-известните българи –гарибалдийци като Капитан Петко войвода и Димитър Общи, но времето не стигна за всички въпроси на гостите на събитието.
Авторът се опасява, че колкото повече време минава, толкова по-трудно ще стане това изследване в пълнота, защото вече почти няма живи дори потомци на участвалите българи в това епично движение. Теодор Тодоров каза, че е оставил данните „отворени”, оттук-нататък може да се допълва информация, трудът му е предпоставка за мащабно историческо проучване, каквото не е по силите на един единствен човек и то в извънработно време.
Книгата е подарена на правнучката на Гарибалди Аннита Гарибалди Жанет, която я приема с благодарност, но я очаква и на италиански. Такъв превод е наложителен, защото и в Италия , където е първото и представяне, има голям интерес към темата.
Надяваме се, че този мащабен труд ще заинтригува историци и общественици в България. Той е посветен на 142-тата годишнина от Освобождението на България, а до скоро авторът е работил и като преподавател по история в българско училище в Рим.
Предстои редактирано издание и се търсят спомоществователи, за да бъде издадено в нормален тираж, тъй като от много библиотеки в страната вече са изразили желание да имат книгата.

Още снимки: 


Партньори